Székelyföldön tiltakoznak a magyar vezetők leváltása ellen

Infostart
2009. február 12. 11:21
Több mint 70 Hargita megyei településen tiltakoztak a magyar nemzetiségű vezetők eltávolítása ellen. A román elnök szerint az RMDSZ a kormány ellen uszít.

Romániában több mint 70 Hargita megyei településen tiltakoztak a székelyföldi magyar tisztségviselők tervezett leváltása ellen, miközben Szatmár megyében máris eltávolítottak egy magyar intézményvezetőt - írta az Új Magyar Szó. A bukaresti magyar napilap úgy tudja: a kataszteri hivatal éléről Lengyel Ferencet menesztette a román belügyminisztérium.

Az este a Romániai Magyar Demokrata Szövetség helyi vezetőinek és parlamenti képviselőinek felhívására egyszerre több mint 70 Hargita megyei településen jelzőtüzek gyújtásával tiltakoztak a tervezett intézkedések ellen. Az ügyben petíciót is eljuttattak a román elnöki hivatalhoz, a kormányhoz, valamint az Európai Parlamenthez.

Előzőleg Traian Basescu államfő azzal vádolta az RMDSZ vezetőit, hogy a kormány ellen uszítják az embereket, egyúttal arra kérte a kabinetet, hogy a többségében magyarok lakta megyékben váltsák le az alkalmatlan vezetőket.