Nem tetszik az Európa Tanácsnak, hogy a csehek még kasztrálnak

Infostart
2009. február 6. 08:40
A cseheknél még választható alternatíva az életfogytiglani börtön elkerülése érdekében a kasztráció a szexuális bűnöket elkövető férfiak számára. Máshol ezt már kémiai kasztrációval oldják meg. Az Európa Tanács bírálja a gyakorlatot, a Prága mégis kitart.

A cseh törvényhozást bírálják emberjogi szervezetek, mivel a szexuális bűncselekményeket elkövető férfiakat kasztrálják. Az Európa Tanács szerint a műtétet sokszor úgy hajtják végre, hogy nem tájékoztatják a mellékhatásokról az érintetteket, akik a kasztráció helyett az életfogytiglani börtönbüntetést is választhatják.

A cseh kormány szerint összesen 94 eset végződött kasztrációval az elmúlt tíz évben. 2000 óta emellett további háromszáz férfi választotta a kémiai kasztrációt; nekik olyan injekciót adtak be, ami csökkenti a férfi nemi hormon termelését. Az ET szerint viszont a cseh hivatalnokok nem pontos adatokat adtak meg.

A BBC európai tudósítója, Dominic Hughes szerint a műtéti kasztrációt már régóta nem alkalmazzák más országokban, mivel nem egyértelmű, hogy az hatásos-e. Lengyelország, Olaszország és Franciaország pedig a kémiai kasztrációt alkalmazza. A csehek azonban továbbra is alkalmazzák az Európa Tanács által megalázónak titulált műtéti kasztrációt, aminek súlyos fizikai és mentális következményei vannak.

Ráadásul megkérdőjelezhető, hogy a beavatkozásba való beleegyezés mindig teljesen szabadon történik-e, és az illetőt teljeskörűen informálják. Az ET szakértői meglátogattak több kórházat és két cseh börtönt is, és arra jutottak, hogy aki aláveti magát ennek a beavatkozásnak, az inkább beletörődésből teszi, mintsem szabad akaratából, mivel nem kaptak elég információt a további lehetőségekről.

A cseh kormány elutasítja a vizsgálatról készült jelentés tartalmát.