Felfüggesztették a vízbefojtásos módszerrel kínzott rab elleni eljárást

InfoRádió / MTI
2009. február 6. 08:21
Az amerikai elnök kérésére 120 napra visszavonták a Cole hadihajót 2000. október 12-én ért támadás kitervelője elleni vádakat.

Barack Obama eskütételének másnapján utasította a Pentagon állományába tartozói guantánamói katonai ügyészeket, hogy kérvényezzék mind a 21 folyamatban lévő eljárás 120 napra való felfüggesztését.

Ehhez az elnöki utasításhoz igazodva Susan Crawford bírónő ejtette a 17 amerikai katona halálával járó, a jemeni Áden kikötőjében 2000. október 12-én ért támadás értelmi szerzője, Abder-Rahim an-Nasiri ellen felhozott vádakat.

A védelmi tárca egyik szóvivője azonban jelezte: a vádpontok visszavonása még nem jelenti azt, hogy ezzel végleg lezárult Nasiri ügye. A guantánamói különleges eljárások moratóriumának a lejárta után a férfi ellen ismét vádat emelhetnek, és Nasirit továbbra is fogva tartják.

Nasirit 2002-ben fogták el az Egyesült Arab Emírségekben, és 2006-ban szállították át a Kuba szigetén létesített különleges fogolytáborba. Előzőleg azonban a CIA egyik titkos börtönében úgynevezett vízbefojtásos módszerrel vallatták. Tettét bevallotta.

Obama beiktatása után nem sokkal megtiltotta azt is, hogy az amerikai katonai hatóságok kegyetlen eszközökkel, vagyis kínzással igyekezzenek vallomást kicsikarni a terrorcselekmények elkövetett gyanúsítottakból.