A tüntetők elutasították a meghívást a konferenciára

Infostart
2009. február 6. 14:28
A német külügyminiszter beszéde nyitja meg Münchenben a 45. nemzetközi biztonságpolitikai értekezletet. A vasárnap estig tartó megbeszéléseken mintegy negyven ország állam- és kormányfője, külügyi és védelmi minisztere vesz részt. A Magyarországról érkezett küldöttséget Szekeres Imre honvédelmi miniszter vezeti.

A müncheni biztonságpolitikai értekezletek történetében még sohasem fordult elő, hogy az Egyesült Államokat az alelnök képviselje. Igaz, ezúttal is eljött a védelmi miniszter, de az érdeklődés középpontjában Joe Biden alelnök holnapra tervezett beszéde áll, amelyben várhatóan kifejti az új amerikai kormány világpolitikai irányvonalát.

A német külügyminiszter elmondta, hogy Washington figyelme ismét a leszerelésre irányult, ugyanis ratifikálásra vár az európai hagyományos fegyverrendszerekről kidolgozott megállapodást, és ugyancsak időszerű az interkontinentális rakéták számának ezerre történő csökkentése mind az Egyesült Államok, mind pedig Oroszország részéről.

A leszerelési készség alighanem tovább erősíti a németek Barack Obamába vetett bizalmát, ugyanis egy most közétett felmérés alapján a Németországban a válaszadók 74 százaléka elismeréssel nyilatkozott az új amerikai elnök eddigi megnyilvánulásairól, és míg Bush idején alig 30 százaléka tekintett megbízható partnerként az Egyesült Államokra, mára 75 százalékra emelkedett Amerika híveinek a tábora.

Gyaníthatóan kivételt képeznek azok a tüntetők, akik a müncheni biztonságpolitikai értekezlet ellen vonultak fel a bajor főváros különböző pontjain. Noha a konferencia új vezetője meghívta képviselőiket, hogy megfigyelőként vegyenek részt a tanácskozásokon, kezdeményezése csak mérsékelt visszhangra talált, mert a legtöbb autonóm csoport visszautasította az ajánlatot, mondván, kizárólagos céljuk az, hogy egyáltalán ne rendezzék meg az értekezletet.

Így szinte magától értetődő, hogy a tanácskozások színhelyéül szolgáló luxusszálloda környékét az elkövetkező három napra hermetikusan lezárták és 3500 rendőrt helyeztek készenlétbe a rendzavarások megakadályozására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást