Katasztrófaövezet Franciaország délnyugati részén

Infostart
2009. január 28. 19:39
Katasztrófaövezetté nyilvánította a francia kormány az ország délnyugati részét, miután a hétvégén hatalmas vihar söpört végig a térségben. Több százezer háztartásban továbbra sincs áram, és a telefonszolgáltatás is szünetel.

A végső összegzés szerint 11 ember vesztette életét a dél-nyugat Franciaországon a múlt hét végén végigsöprő, Klaus névre keresztelt vihar következtében. A kormány szerdán katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a régiót.

Négy nappal a természeti csapást követően több mint 200 ezer háztartásban még mindig nincs áram, mintegy 100 ezer előfizetőnél továbbra is szünetel a telefonszolgáltatás, a vasúti közlekedés pedig csak akadozva működik. Az elektromos hálózat helyreállításán dolgozó villanyszerelők szerdán közölték: nem vesznek részt a csütörtökre meghirdetett országos sztrájkon, hogy az áramszolgáltatást minél előbb újra lehessen indítani a térségben.

A francia médiában közzétett képek azt mutatják, hogy a helyenként 170-180 kilométeres óránkénti sebességű szél magasfeszültségű vezetékek tartóoszlopainak százait hajlítgatta törékeny játékszerekként össze-vissza, és a földön hever a térség tüdejének számító, a nyugat-franciaországi Landes megye egy millió hektáros fenyőerdejének jelentős része - az erdészek szerint közel 80 százaléka.

A mezőgazdasági miniszter kedden bejelentette, hogy 5 millió eurós gyorssegélyt utal át az érintett erdőgazdálkodással foglalkozó cégeknek, melyek vezetői úgy vélik: nagy részüket csődbe viheti a pusztítás. "A vihart követő, hét elejére jelzett áradások szerencsére nem voltak túl jelentősek, így ez a csapás elmaradt" - mondta némiképp megkönnyebbülve az InfoRádiónak a Landes megyei prefektúra szóvivője, hozzátéve, hogy a kárfelmérés jelenleg is tart.

A pusztítás által sújtott terület nagyságára egyébként abból lehet következtetni, hogy a keletkezett károk számbavételét a levegőből végzik, mégpedig a francia hadsereg Mirage F1 típusú gépeinek segítségével. A Francia Biztosítók Szövetsége által készített ideiglenes becslés szerint az anyagi kár legkevesebb 600 millió euróra rúg, de valószínűleg eléri az egy milliárdot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást