Új határátkelők nyílnak a magyar-szerb határon

Infostart
2009. január 22. 13:11
Új átkelőhelyek nyílnak a magyar-szerb határon. Egy új határozat alapján a Röszkénél átkelő tehergépjárműveknek már nem kell a termináloknál parkolási díjat fizetni. Az eddigi díj egy euró volt naponta.

A Röszke-Horgos határátkelőn a Magyarország felől érkező tehergépjárműveknek már nem kell a vámterminálon parkolási illetéket fizetni, amely közel egy eurós megtakarítást jelent naponta. A Tompa-Kelebija átkelőn azonban még nem sikerült a várakozó kamionok számára a megfelelő parkolóhelyet biztosítani, így itt továbbra is ki kell fizetni a díjat.

A szerb kormány Szabadkára látogató illetékes államtitkára közölte, hogy rövid időn belül ezt is megoldják, mert a vámterminálokon történő díjmentes várakozásra az uniós előírások köteleznek, ezt pedig Szerbia feltétlenül tiszteletben fog tartani.

A magyar és a szerb illetékesek közös kezdeményezésére a Bácsalmás-Bajmok határátkelőhelyet nemzetközivé nyilvánítják, tehát nemcsak a magyar és a szerb állampolgárok használhatják, ami a nyári csúcsforgalomban lényegesen tehermentesíthetné a röszkei és a tompai átkelők forgalmát.

Ehhez hasonlóan rövidesen nemzetközi átkelővé nyilvánítják a Tiszasziget és Gyála közötti határállomást is. Igen előrehaladott állapotban van a kezdeményezés egy teljesen új átkelő megnyitására a magyar szerb határon. Ez Ásotthalom és Királyhalom között nyílna meg a magyar és a szerb állampolgárok számára. Elsősorban a Csongrád megyeiek és a bácskaiak élvezhetnék. A magyar és a szerb kezdeményezők valószínűleg uniós támogatást is kérnek az Ásotthalom és Királyhalom közötti határátkelő létesítéséhez.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást