Mi kerül a beiktatáson 170 millió dollárba?

Infostart
2009. január 20. 17:18
Mi kerül 170 millió dollárba az új elnök beiktatásán? Ennek járt utána az ABC News. Obama eskütétele maga "csupán" 1,24 milliót visz el, a többit a fogadások, a biztonsági intézkedések és a logisztika - például a mobilvécék bérlése. Fejenként maximum ötvenezerrel lehetett hozzájárulni a költségekhez. Adományozott Bill Gates, George Lucas, Steven Spielberg, de Soros György is.

Mit nekünk a válság - gondolhatták az Egyesült Államokban, amikor megtervezték az új elnök, a demokrata párti Barack Obama beiktatását. Az ugyanis az eddigi legdrágább, összesen 170 millió dollárba kerül (ez 37 milliárd forintnak felel meg).

Az eskütétel maga ebből 1,24 milliót kóstál - tájékoztatatta az ABC Newst Carole Florman, a beiktatási ceremóniákat felügyelő kongresszusi bizottság szóvivője. Ami az összeg túlnyomó részét kiteszi, azok a logisztikai és biztonsági kiadások, valamint a fogadások.

A szövetségi kormány becslése szerint 49 millió dollárt fognak költeni a beiktatást követő hétvégén. Washington D.C., Virginia és Maryland államok 75 milliót kapnak a rendőri, tűzoltósági és orvosi készenléti kiadásaikhoz való hozzájárulásként. Az ingyenes Bruce Springsteen-koncert hétszázezer dollárt visz el.

A fogadásokra 45 millió dollár áll rendelkezésre. Bush beiktatásakor, 2005-ben 42,3 milliót költöttek ilyen célra. Bill Clinton első, 1993-as beiktatása után pedig 33 millióba kerültek a fogadások.

Linda Douglas, a beiktatási bizottság szóvivője szerint ez lesz a valaha volt legnyitottabb beiktatás, a nagyközönség soha nem követhette nyomon ilyen közelről az eseményeket. Szerinte a pénz azt szolgálja, hogy összehozzák egymással az embereket, éreztessék velük, hogy együtt erősebbek, hiszen erre valóban szükség lesz az Amerika előtt álló nehézségek leküzdéséhez és a változások végrehajtásához.

Gazdag adakozók

A költségekhez gazdag adakozók is hozzájárultak - legnagyobb csoportjuk nem másokból áll, mint a nemrég hétszázmilliárddal megsegített Wall Street bankárjaiból. Õk együtt hétmillióval segítik az ünnepségsorozatot, így a legjobb helyekről kísérhetik figyelemmel az eseményeket.

Az adományozók másik jelentős csoportja az olyan vállalatok felsővezetői közül kerül ki, mint a Microsoft, a Google vagy a DreamWorks Animation. Így a ceremónia pénzelői között van Bill Gates, Steven Spielberg és George Lucas is. Soros György és családja 250 ezer dollárt adott.

Mindennek ellenére Obama csapata igen erősen korlátozta az adományok összegét - fejenként ötvenezer dollárban, ami még mindig a tízszerese annak, amennyivel a kampányához lehetett hozzájárulni, viszont jóval kevesebb a Bush elnök által meghatározott felső plafonnál (250 ezer dollár).

Bill Clinton második, 1997-es beiktatásakor száz dollárban korlátozták a hozzájárulásokat, viszont maradt némi pénz az első beiktatásból, ráadásul háromezer dollár volt a belépőjegy ára.

Vállalatoktól, szakszervezetektől, politikai szerveződésektől és regisztrált lobbistáktól nem fogadott el pénzt Obama csapata. Mint Douglas mondja, a leendő demokrata elnöké a valaha volt legszigorúbb szabályok alapján megszervezett és mindenki számára a leginkább nyomon követhető adománygyűjtés.