Az évszázad végére az emberiség felének kell szembenéznie az élelmiszerhiánnyal. Egy új, az Egyesült Államokban készült előrejelzés szerint 2100-ra a klímaváltozás miatt élelmiszerválsággal kell szembenézni.
A gyors felmelegedés következtében a trópusi és szubtrópusi éghajlatú vidékeken egyre kevesebb élelmiszert tudnak majd megtermelni - mutatott rá a Washingtoni Egyetem kutatója, David Battisti, hozzátéve, az elmúlt évszázad legszélsőségesebb melegei a következő időkben már enyhének számítanak.
Rámutatott arra is: elengedhetetlen lenne olyan kultúrnövények nemesítésére, amelyek elviselik a forróságot, az atmoszférakutató szerint ugyanis a növénytermesztés számára az elkövetkezőkben a legnagyobb kihívás a változó klíma lesz.
A professzor és csapata együttműködött a Stanford University élelmiszer- és környezetbiztonsági programjával. Úgy kalkuláltak: 90 százalékos a valószínűsége annak, hogy 2100-ra a trópusok átlagos hőmérséklete magasabb lesz, mint a mostani legmagasabb hőmérséklet. A meleg másik hozadéka, hogy csökken a termőtalaj víztartalma.
Mindez azt jelenti, hogy az alapvető élelmiszerekből, például rizsből, gabonából 20-40 százalékkal is kevesebbet termelhetnek majd a trópusi országok.
A trópusi éghajlatú országokban jelenleg hárommilliárd ember él, számuk azonban az évszázad végére megduplázódhat, azaz csaknem hatmilliárd embert veszélyeztethet az élelmiszerhiány.
Európában 2003-ban, amikor júniusban, júliusban és augusztusban rekord meleget mértek, 52 ezer ember halt meg a hőhullám miatt. Az akkor tapasztalt időjárás azonban az évszázad végére már általános lehet.