Kaviárt ettek a hajléktalanok

Infostart
2008. december 25. 13:53
Svédországban egy betlehemi jászolból ellopott Kisjézusért ajánlanak díjat, Milánóban csempészektől lefoglalt kaviárt osztottak a szegények között, Betlehemben pedig az izraeli biztonsági falból csináltak turistalátványosságot. Karácsonyi furcsaságok a világ minden tájáról.

Idén első ízben az interneten élőben lehetett nézni a karácsonyi misét Betlehemből egy amerikai evangélikus szervezet honlapján. A szervezet nem titkolt célja a figyelemfelkeltés: egy olyan csoportról van szó, amely szerint a Messiás akkor tér vissza, ha a zsidók visszafoglalták az egész Szentföldet.

A betlehemi palesztinokat azonban nem a távoli jövő, hanem a jelen is foglalkoztatja. Miközben XVI. Benedek pápa a gyűlölet visszaszorítására hívott fel a Közel-keleten, a város mellett lassan elkészül az izraeli biztonsági betonfal, amely elválasztja Jeruzsálemtől - válaszul arra, hogy az elmúlt években több öngyilkos merénylő is Betlehemből érkezett Izraelbe.

Az egyik palesztin család, amelynek autószervizét három oldalról veszi körül a fal, kénytelen volt leállítani a vállalkozást. A családanya viszont hagyományos, olívafából készült domborműveket kezdett el árulni az interneten és a leginkább keresett az, amelyiken a jászolon áthalad a betonfal.

Claire Anastas viszont elmondta, a hagyományosabb ízlésű vásárlók kérésére el lehet tüntetni a falat a képről. Egy másik vállalkozó, akinek étterme van, a betonfalra írta fel a menüt és még külön "fal-figyelő szobát" is létrehozott, ahol a turisták úgynevezett csirke fal szendvicset fogyaszthatnak.

Mint elmondta, az ünnepek idejére rengeteg foglalás érkezett. A város Beit Dzsalla nevű részén pedig a megosztottság ellenére sikeresen működik egy keresztény, zsidó és muzulmán vállalat, amely azon a helyen gyárt pólókat, ahonnan korábban a palesztin fegyveresek a völgyben lévő izraeli lakóparkokat lőtték.

Mindeközben aggodalommal telt az ünnep a jobbára békés Svédországban is: a különösen vallásos Jönköping városában egy 28 ezer euróból épített betlehemi jászolból ellopták a Kisjézus életnagyságú figuráját. Az igazgató azt mondta: megbocsát az elkövetőknek és nem adja ki a nevüket, de vissza akarja kapni a szobrot.

Milánóban közben ritka csemegének örülhettek a hajléktalanok és a szegények. A hatóságok úgy döntöttek, hogy szétosztják köztük azt a negyven kilónyi kaviárt, amit csempészektől foglaltak le.

A Beluga-kaviár értéke 400 ezer euró és a rajta végrehajtott tesztek szerint fogyasztható. "Legtöbb vendégünk azonban nem is tudja, mik azok a kis fekete gömböcskék" - jegyezte meg az egyik ingyenkonyhán dolgozó atya.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást