Pazar karácsonyi menüt szolgálnak fel a franciák

Infostart
2008. december 24. 10:00
A karácsonyi vacsora külön szertartás Franciaországban. A házigazda a család legidősebb generációja, a gyermekek pedig külön asztalnál foglalnak helyet - de az ültetési rendre külön odafigyelnek. A főétel a főtt gesztenyével körített sült pulyka. A fogásokhoz fehér, illetve vörös száraz bort, a desszerthez pezsgőt isznak.

A szenteste és a karácsonyi vacsora annyira ünnepélyes Franciaországban, hogy az emberek a legszebb ruhájukat veszik föl, asztalukat pedig úgy terítik meg, hogy a legjobb éttermeknek is dicsőségükre válna. Külön poharat tesznek a víznek, a fehér-, illetve a vörösbornak és a pezsgőnek. A tányérok mellé pedig nem papír-, hanem szövetből készült szalvétát helyeznek.

A házigazda szerepét, amíg élnek, általában a nagyszülők töltik be, az ültetésnél pedig különösen figyelnek arra, hogy férfi mellé mindig nő kerüljön, és fordítva. A gyermekeknek általában külön asztalt terítenek, és figyelnek arra is, hogy mindenki olyan unokatestvér mellé kerüljön, akit kifejezetten kedvel.

A vacsora hideg, a tenger gyümölcseiből álló előétellel kezdődik. A kínálat általában füstölt lazacból, narancssárga színűre főtt garnélarákból és friss osztrigából áll, ehhez száraz fehérbort kell inni. Ezt a főétel, a főtt gesztenyével körített sült pulyka követi, melyet olykor libamájjal, esetleg aszalt szilvával és burgonyával töltenek meg. Ehhez száraz vörösbor dukál, akárcsak a főételt követő sajtokhoz.

A desszerthez, a hagyományos, karácsonyi fatörzshöz azonban már pezsgőt bontanak. A sütemény valóban fatörzset formáz, melyre marcipánból készült figurákat, fűrészelő törpéket, gombákat, magyalbogyót és levelet helyeznek. A desszert után még gyümölcsöt szolgálnak fel, majd a felnőttek kávét, gyógyteát isznak, az estét pedig hagyományos, karácsonyi dalokkal fejezik be.

Hanganyag: S. Ráduly János


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást