"Kubisnak felesleges volt Budapestre utaznia"

Infostart
2008. december 16. 14:58
A szlovák sajtó nagy teret szentel a hétfői magyar-szlovák külügyminiszteri találkozónak. A pozsonyi Pravda szerint felesleges volt Jan Kubis budapesti kirándulása, mindössze lezárta azon unalmas találkozók sorát, amelyeket a kormányfők, parlamenti elnökök és államfők kényszerítettek magukra.

A kedden megjelent elemzések szerint Göncz Kinga és Jan Kubis hétfői megbeszélésén nem született érdemi közeledés a két ország viszonyában. A Pravda cikkírója leszögezi: a magyar kormány világosan jelezte, hogy továbbra is észben tartja azokat a követeléseket, amelyeket Robert Fico miniszterelnök elutasított, és ezekhez makacsul tartja magát.

Az újságíró úgy véli, hogy nem Budapestnek, hanem a Magyar Koalició Pártjának kellene szorgalmaznia a kisebbségi magyarok megerősödését célzó kérdéseket. Megjegyezte: meg kellene kérdezni Csáky Pált és Duray Miklóst, hogy miért nem közvetlenül Ficóval, miért Gyurcsány Ferenc révén próbálják ezeket az ügyeket megoldani.

A zsurnaliszta szerint a válasz kézenfekvő: azért, mert Csáky és Duray erre nem képesek, Szlovákiában mindketten kétszeresen szigetelt zárkába vannak befalazva. Nem tárgyal velük a kormány, mert mindkettőjüket alantas provokátornak tartja, de nem állnak szóba velük az ellenzéki pártok vezetői sem.

A Pravda cikkírója ebből azt a következtetést vonta le, hogy a Csáky Pál vezette Magyar Koalíció Pártja csődöt mondott mind ellenzéki pártként, mind a magyar kisebbség képviselőjeként.

A többi napilap főleg azt emeli ki, hogy Göncz és Kubis közös díjat talált ki a jobb kapcsolatok megerősítésének érdekében. Az aktuálne.sk hírportál idézi Ján Kubis szavait, aki köszönetét fejezte ki a magyar diplomáciának, amely a pilisszentkereszti Szlovák Ház körül kialakult problémák megoldásánál hatékony segítséget nyújtott.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást