Zavargás tört ki Kína egyik leggazdagabb városában

InfoRádió / MTI
2008. november 7. 20:35
Több ezer ember megtámadott pénteken szolgálatban lévő rendőröket a Kína déli részén fekvő Sencsen városban.

Helyi idő szerint péntek délutántól szombat hajnalig (közép-európai idő szerint péntek estig) tartottak a zavargások. A hivatalos Új Kína hírügynökség hézagos jelentése szerint egy motorkerékpár vezetőjének halála váltotta ki a zavargásokat.

A városi kormányzat tájékoztatási hivatalára hivatkozó jelentés szerint a helyi lakosság egy rendőrt okolt a jármű vezetőjének haláláért, ez váltotta ki a népharagot.

A helyi közlekedésrendészet nagyszabású ellenőrzést tartott a Hongkonggal szomszédos virágzó nagyváros Paoan körzetében, hogy kiszűrje a forgalomból a nem engedélyezett járműveket.

Egy motorkerékpáros át akart törni egy rendőri ellenőrzőponton, s az ott szolgálatban lévő rendőr első meglepetésében hozzávágta szolgálati adó-vevő készülékét, amitől a vezető elvesztette uralmát a jármű felett, egy lámpaoszlopnak hajtott, súlyosan megsérült, és csakhamar belehalt sérüléseibe.

A hír hallatán gyülekezni kezdtek az emberek az eset helyszínén, és a végén több ezren verődtek össze. Egy idő után a tömeg megtámadta a rendőröket. Egy rendőrautó kiégett az incidensben - jelentette az Új Kína, nem térve ki egyéb részletekre, így azt sem tudni, voltak-e személyi sérülések az összecsapásokban.

A mintegy nyolcmillió lakosú Sencsen Kína egyik leggazdagabb, legfejlettebb városa.