Senkinek sem kell Szaddám Huszein luxusjachtja

Infostart
2008. november 6. 08:15
Csak kevesen érdeklődnek az egykori iraki diktátor jachtja iránt, amely a francia partoknál várja új gazdag tulajdonosát. Az értékesítők a gazdasági válsággal magyarázzák az érdeklődés hiányát.

Szaddám Huszein nemcsak véreskezű, hanem pazarló diktátor is volt. Luxuscikkei közül most áruba bocsátják azt a 30 millió dollárt, vagyis 6 milliárd forintot érő hajóját, amelyet az iraki kormány reményei szerint heteken belül sikerül eladni.

A több mint 82 méteres jachtért, amelyben aranycsapokból folyik a víz a fürdőszobákban, van rajta egy helikopter-leszálló, és még egy titkos menekülő folyosó is található benne, a Cohen-Amir Aslani-Marseillan-D'Ornano jogi vállalat árulja, eddig kevés sikerrel. "A jelenlegi gazdasági klímában nem tülekednek az ügyfelek" - mondta a cég egyik vezetője.

Az "Óceánszellő" névre keresztelt hajó jelenleg a franciaországi Nizza partjainál rostokol, de hamarosan Görögországba viszik, hogy felújítsák és vonzóbbá tegyék az érdeklődők számára.

Szaddám Huszeinnek, akit 2006-ban végeztek ki, nem ez volt az egyetlen luxusjachtja. 2003-ban az amerikai hadsereg bombázásakor megsemmisült a most áruba bocsátott és 1981-ben épített hajó párja.

Szaddám több mint 80 méteres hajója elenyészik az orosz milliárdos Roman Abramovics 115 méteres és 300 millió dolláros (60 milliárd forintos) luxusjachtja mellett.