Magyarics: Obama ígéretei közül sok nem fog megvalósulni

Infostart
2008. november 6. 07:30
George Bush népszerűtlensége, a demokraták jól felépített kampánya, a vonzóbbnak tűnő gazdaságpolitika és a választók változás iránti igénye miatt nyerhette meg Barack Obama az amerikai elnökválasztást - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Magyarics Tamás. Az Amerika-szakértő szerint azonban az új elnök választási ígéretei közül sok nem fog megvalósulni.

Barack Obama rendkívül tehetséges politikus, ügyesen tudja önmagát és a pártját eladni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatóhelyettese, aki szerint azonban több más tényező is szerepet játszott a demokrata szenátor elsöprő győzelmében.

Magyarics Tamás szerint ugyanis a demokraták gazdaságpolitikáját sokkal többen fogadták el, ráadásul a választók 80-90 százaléka változást akart. Ehhez jött még az is, hogy Obama az utóbbi évtizedek legprofibb kampányát tudta maga mögött: csapata óriási pénzösszeget tudott elkölteni, és több ezer alkalmazott, illetve önkéntes segített abban, hogy az üzenet mindenhova eljusson.

Bevált az új, úgynevezett 50 állam stratégia is: a demokraták mindenhol versenybe szálltak a republikánusokkal, még ott is, ahol nem volt túl sok esélyük a győzelemre. A szakértő szerint a demokraták kifárasztásos háborút viseltek a republikánusokkal, akiknek kevesebb volt a pénzük.

Obama győzelméhez a leköszönő republikánus elnök, George Bush népszerűtlensége is hozzájárult - állítja Magyarics Tamás, hozzátéve: Bush negatív megítélése koncként nehezedett John McCainre, aki ráadásul saját választói bázisában sem volt egyértelműen erős.

Botrányok színezték a republikánus éveket, kevesebb pénzük volt a kampányra és nem voltak olyan lelkesek - összegezte McCain vereségének okait a szakértő, aki szerint ehhez még az is hozzájött, hogy nyolc év kormányzás alatt általában kifárad egy párt.

Nagy ígéretek, amik nem fognak megvalósulni

Magyarics Tamás szerint egy biztos: az Obama által meghirdetett gazdasági és társadalmi programok nagy része nem fog a tervek szerint megvalósulni. A demokrata politikus többek között az egészségügyi rendszer reformját, a megújuló energiaforrások támogatását, valamint a venezuelai és közel-keleti olajimport kiváltását ígérte.

Ezek megvalósítása azonban a szakértő szerint kérdéses, mert ebben a gazdasági helyzetben 300-400 milliárd dolláros plusz költséget jelentene.

Obama többek között az adóemeléstől remélhet évi 30-40 milliárd dolláros plusz forrást, de csak a felső jövedelmi kategóriába tartozók adóját emelné meg.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
081106 BEL1 0600 Magyarics Tamás Obama ígéreteirõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
081106 BEL1 0600 Magyarics Tamás Obama gyõzelmérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást