Kellemetlen ajándék - "Megszoktuk, hogy Moszkva néha vicsorít"

Infostart
2008. november 6. 15:17
Európában és Amerikában Dmitrij Medvegyev orosz elnök "kellemetlen ajándékának" tartják azt, hogy bejelentette: rakétákat telepít Oroszország legnyugatibb csücskébe, és módosítja az alkotmányt, így hosszabb lesz az elnök és a parlament hivatali ideje. Ráadásul beszédének időzítése is bírálatokat váltott ki.

Miközben a világ egy jelentős része bizakodva és örömmel fogadta Barack Obama megválasztását, Dmitrij Medvegyev orosz elnök morcos hangvételű országértékelő beszéddel "ajándékozta meg" a Fehér Ház majdani urát. A protokollal szakítva Medvegyev nem említette név szerint és nem is gratulált Obamának, ehelyett az Egyesült Államokat vádolta meg a két ország viszonyának megromlásáért.

Oroszországot mélységesen sértette és irritálta a Bush-kormányzat által forszírozott rakétapajzs kiépítésének terve, és az is, hogy Washington - szerinte - kritika nélkül és képmutató módon támogatta a Dél-Oszétia visszaszerzését megkísérlő Szaakasvili grúz elnököt. Moszkva dühét csak tüzelte, hogy George Bush a NATO soraiban akarja látni a vele közvetlenül szomszédos Grúziát és Ukrajnát is.

Medvegyev a beszéddel azt is üzente Obamának: nem sok jóra számít tőle, különösen, hogy környezetében olyan oroszellenesnek tartott szakértőt is találni, mint Zbigniew Brzezinski volt nemzetbiztonsági főtanácsadó. Több nyugati kommentátor szerint az orosz elnök ezért nem véletlenül az elnökválasztás végén jelentette be, hogy Iszkander típusú, kis hatótávolságú föld-föld rakétákat telepít a Baltikumban található kalinyingrádi körzetbe.

A Fehér Ház sajnálatosnak, Csehország szerencsétlennek nevezte a bejelentést, Litvánia pedig azt mondta, érthetetlen Moszkva lépése. Egyedül Donald Tusk lengyel miniszterelnök nyilatkozott úgy, hogy nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani a beszédnek: "megszoktuk, hogy Moszkva néha vicsorít" - mondta.

Nagy-Britanniában a Times, a Financial Times és a Guardian is kiemelte azt, hogy az amúgy jogászi végzettségű, és korábban a jogállamiság fontosságát hangsúlyozó Medvegyev emellett saját hatáskörben készül módosítani az alkotmányt, és hat évre akarja hosszabbítani az elnöki mandátumot.

A beszéd vendégei közül Vlagyimir Putyin miniszterelnök elsőként tapsolta meg a bejelentést - a Guardian szerint Medvegyev akár jövőre lemondhat Putyin javára, aki így immár 12 évre térhetne vissza államfőnek, ha másodszor is megválasztanák. Emellett a Duma-képviselők mandátumát is meghosszabbítanák egy évvel. A Kreml közölte: ez a módosítás csak Medvegyev elnöksége után lépne érvénybe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást