A melegek veszítettek, a baromfik nyertek Kaliforniában

Infostart
2008. november 6. 22:21
Több mint 150 népszavazást tartottak az Egyesült Államok különböző államaiban az elnökválasztással egy időben. Ezek nyomán Kaliforniában nem házasodhatnak a melegek, Washingtonban engedélyezték az eutanáziát, Oregonban pedig a külföldiek továbbra is tanulhatnak anyanyelvükön.

A könnyebb lebonyolítás érdekében az elnök, az alelnök, kongresszusi képviselők, szenátorok és kormányzók választása mellett 153 népszavazást is tartottak az Egyesült Államokban november 4-én.

Kaliforniában ismét terítékre került az egyneműek házassága. Bár májustól egybekelhettek a melegek a nyugati államban, a mostani népszavazás az állami alkotmányban tiltotta ezt meg. Ugyanígy nyilatkoztak a floridaiak és az arizonaiak, itt a melegek továbbra sem házasodhatnak, így összesen 28 államban él már a tilalom.

Kaliforniában tilos a baromfik kínzása azzal, hogy túl szűk helyen tartják őket, a Sarah törvény nevű kezdeményezés viszont elbukott: ez lehetőséget adott volna az orvosoknak arra, hogy a kiskorúak abortuszát 48 órával késleltesse az után, hogy a kórház értesítette a szülőket. Engedélyezték viszont az abortuszt Dél-Dakotában, az ennek tiltására irányuló kezdeményezés ugyanis nagy arányban elbukott.

Washington államban népszavazás útján engedélyezték az eutanáziát. Ezen túl azok a gyógyíthatatlan betegek, akiknek már legfeljebb csak hat hónapjuk van hátra, mostantól megrövidíthetik szenvedéseiket. A gyógyszereket az orvos írja fel, de a halálos dózist egyedül kell bevenniük, az orvos ebben nem segíthet. Az eutanázia egyelőre sokkal inkább tabutémának számít, mint az abortusz, vagy az egyneműek házassága, Washingtonon kívül csak Oregonban engedélyezett.

Az oregoniak - az angol nyelv védelmében - szavazhattak arról is, hogy az iskolákban kötelezővé tegyék-e az angol használatát. A lakosok többsége nemmel szavazott, így a latin-amerikaiak továbbra is tanulhatnak egyes oregoni iskolákban spanyolul.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást