Kényelmes demokrata többség az amerikai Kongresszusban

InfoRádió / MTI
2008. november 5. 11:21
A demokraták megerősítették többségüket az amerikai Kongresszusban a keddi választásokon, s így nagyobb támogatást nyújthatnak majd az új elnök, Barack Obama változást hirdető reformprogramjaihoz. 1992 óta először tartják a demokraták egyszerre a kezükben a Fehér Házat és a Kongresszust.

A részleges szenátusi választáson a száztagú testület 35 szenátori mandátumáért folyt a versengés. A demokraták öt mandátumot nyertek el a republikánusoktól, miközben megtartották versenyre bocsátott 12 helyüket, s így 56-ra növelték szenátoraik számát az amerikai televíziók előrejelzései szerint.

Négy távozó republikánus szenátor helyének a sorsa (Alaszka, Georgia, Minnesota, Oregon) még nem ismeretes. Ha e négy hely mindegyikét a demokraták nyernék - amire kevés az esélyük -, elérnék azt a hatvanfős küszöböt, amellyel megakadályozhatnák, hogy a republikánus ellenzék obstrukcióval hátráltasson egyes szavazásokat.

Eddig a demokratáknak csak 49 küldöttük volt a Szenátusban, de két független képviselő következetesen velük szavazott, ami gyakorlatilag eddig is többséget biztosított a számukra.

A 435 fős Képviselőházban, amelynek egészét újjáválasztották kedden, eddig 235 helyük volt a demokratáknak, 199 a republikánusoknak, egy korábbi demokrata mandátum pedig betöltetlen volt.

A mostani voksolás után a demokratáknak már legalább 249 képviselőjük lesz, és esélyesek további hét mandátum megszerzésére. A republikánusok 169 helyet szereztek, és még nyolc helyen állnak győzelemre. Két louisianai - egy demokrata és egy republikánus - mandátum sorsa a hurrikánok okozta halasztás miatt csak decemberben dől majd el.

"Az amerikai nép irányváltásra szólított fel. Változásra szólítottak fel Amerikában" - értékelte a voksolás eredményét Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke.