Kenya nemzeti ünneppel köszönti Obama megválasztását

Infostart
2008. november 5. 18:47
Világszerte régóta nem látott érdeklődéssel és lelkesedéssel figyelték az amerikai elnökválasztásokat. Ennek egyrészt a nyolc éves Bush-éra, másrészt az Obama által megtestesített megújulás és az is az oka, hogy az elnök személye bizakodással tölti el az etnikai kisebbségeket.

Külföldön valószínűleg Kenyában él az egy főre eső legtöbb Obama-hívő. A megválasztott elnök apjának hazájában nemzeti ünnepnapot tartanak az Obama-diadal alkalmából. De ünnepelnek Indonéziában is, ahol a leendő elnök gyerekként élt. Volt iskolájának több száz diákja bíztatta a tévé előtt és örömünneplésben tört ki, amikor megtudta, hogy győzött.

Londonban az utcán, Sydneyben egy bálteremben, Brazíliában pedig a tengerparton ünnepeltek Barack Obama külföldi hívei. "Igazi, globális elnök" - foglalta össze az AP hírügynökségnek Bangkokban egy thai diák, mit gondol Obamáról - "Ázsiában nőtt fel, egyik szülője afrikai és közel-keleti neve van".

A muzulmán világban ezzel szemben sokan szkeptikusak, de a bagdadi járókelők reménykednek: a háború ellenes Obama gyorsan kivonja az amerikai csapatokat. Az iraki kormány üdvözölte a hírt, de úgy véli: rövid időn belül biztosan nem távoznak az amerikai katonák.

Izraelben vannak olyanok, akik muzulmánnak hiszik Obamát és attól tartanak: Jeruzsálem megosztására és a ciszjordániai telepek feladására akarja majd kényszeríteni a zsidó államot, és hogy Iránnal barátkozik majd. Teheránban a hivatalos vezetés és az ellenzékiek is új fejezetet szeretnének látni a kétoldalú viszonyban.

A Reuters által megkérdezett kínaiak örülnek Obamának, legalábbis, amikor etnikumáról és életkoráról van szó. Ázsiában ugyanakkor sokan tartanak attól, hogy az új elnök protekcionista és az ázsiai üzleti világnak káros politikát folytat majd. Hu Csin-tao kínai elnök azonban gratulált Obamának és a béke és a fejlődés szempontjából fontosnak nevezte a két ország viszonyát.

Oroszország nem sietett a hivatalos gratulációval - ennek oka lehet az is, hogy Medvegyev elnök az ország állapotáról szóló beszédére készült - és ebben ismét az Egyesült Államokat hibáztatta a két ország viszonyának megromlásáért. Az egykori kommunista pártlap, a mára inkább Kreml-párti Pravda szerint Obamát Oroszország olyan rosszakarói támogatják, mint Zbingnew Brzezinski, volt nemzetbiztonsági tanácsadó és Madleine Albright volt külügyminiszter. Ennek ellenére az orosz válaszadók többsége is Obamára szavazott volna egy felmérés szerint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást