Gyurcsány nacionalizmussal vádolja a szlovák politikát

InfoRádió / MTI
2008. november 5. 17:01
A magyar miniszterelnök azt kérte Robert Fico szlovák kormányfőtől, hogy határozottan és egyértelműen vizsgálják ki a dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történteket, és erről tájékoztassák a magyar felet. Gyurcsány Ferenc a visegrádi négyek varsói kormányfői találkozóján azt mondta: az események kapcsán nem tud másra gondolni, mint hogy a nacionalizmus mára megfertőzte a szlovák politikát.

A magyar miniszterelnök Robert Ficónak kifejtette: elfogadhatatlan, hogy a szlovák kormányhoz közel álló erők, politikusok részéről folyamatosan sértések hangzanak el a magyar társadalom, a magyar politikusok címére, és a szlovák kormány ezt a legtöbbször szó nélkül hagyja.

Szombaton a dunaszerdahelyi stadionban a Slovan Bratislava elleni mérkőzés alatt kommandósok hatoltak be a Magyarországról érkezett szurkolók szektorába. Összesen 50 ember sérült meg, köztük magyar állampolgárok.

A magyar hatóságoknak is megküldött hivatalos szlovák magyarázat szerint a magyar drukkerek a videofelvételeken nem látható helyen és módon úgy viselkedtek, hogy indokolttá vált a nagyon határozott rendőri fellépés.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a választ hiányosnak találta, ezért bizonyítékokat kért a pozsonyi hatóságoktól, de a rendőrök állításait igazoló felvételeket továbbra sem hozták nyilvánosságra.

Közben Pozsonyban elfogadott egy törvényt a parlament, amelynek értelmében a nem nemzetközi sportrendezvényeken decembertől tilos lesz az idegen államok jelképeinek használata Szlovákiában.