Az amerikai pártok együttműködhetnek, az emberek nem

Infostart
2008. november 5. 18:03
A két nagy amerikai párt együttműködésére az amerikai politikai hagyományok miatt nagy esély van, a szenátorok ugyanis nem pártok alapján, hanem alkalmi, törvényjavaslatokra vonatkozó koalíciók alapján szavaznak - mondta el az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa. 1992 óta először fordul elő, hogy a demokraták egyszerre tartják majd kezükben a Fehér Házat és a kongresszust.

Várhatóan lesz együttműködés a demokrata és a republikánus politikai oldalak között az amerikai szenátusban - mondta az InfoRádiónak a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa.

Romsics Gergely kiemelte: ha a demokraták nem szereznek szabad kezet biztosító háromötödös többséget a szenátusban, akkor is lehet arra számítani, hogy sok kérdésben nem a pártok, hanem az alkalmi koalíciók alapján szavaznak majd a szenátorok. Hozzátette: George Bush idején is volt erre példa, az elnök egy javaslatot például Ted Kennedy demokrata szenátorral, John F. Kennedy öccsével együtt vitt végig. A szakértő emlékeztetett: ez alapvető különbség az európai és az amerikai politikai rendszerek között.

A republikánus érzelmű emberek ugyanakkor fenntartják az ellenzéki magatartást Barack Obamával szemben a ciklus egészében.

Az amerikai elnökválasztással együtt tartott részleges parlamenti választásokon 35 szenátort választottak meg. A Demokrata Párt öt helyet hódított el a republikánusoktól a szenátusban, míg megtartotta versenyre bocsátott 12 helyét, így 56-ra növelte szenátoraik számát, vagyis többsége lesz az amerikai törvényhozás felsőházában.

A 435 fős képviselőházban, amelynek egészét újjáválasztották kedden, eddig 235 helyük volt a demokratáknak, 199 a republikánusoknak, egy korábbi demokrata mandátum pedig betöltetlen volt. A mostani voksolás után a demokratáknak már legalább 249 képviselőjük lesz, és esélyesek további hét mandátum megszerzésére. A republikánusok 169 helyet szereztek, és még nyolc helyen állnak győzelemre. Két louisianai - egy demokrata és egy republikánus - mandátum sorsa a hurrikánok okozta halasztás miatt csak decemberben dől majd el. 1992 óta először fordul elő, hogy a demokraták egyszerre tartják majd kezükben a Fehér Házat és a kongresszust.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást