Útmutató: izgulja végig az amerikai elnökválasztás éjszakáját!

Infostart
2008. november 4. 22:00
Keddről szerdára virradó éjjel derül ki Magyarországon, ki nyerte az amerikai elnökválasztást. Az alábbi útmutató segítségével nyomon követheti, mikor melyik tagállamban hirdetnek eredményt. Hol van esélye a demokrata Obamának és hol a republikánus McCainnek? Hol várható szoros verseny? Melyek a legfontosabb államok?

Többhónapos kampány, több órás beszédek és viták, felmérések után eljött az igazság napja az Egyesült Államokban. Ennek az útmutatónak a segítségével végigkísérheti az elnökválasztás eseményeit. A legtöbb esetben az eredményeket már a szavazás lezárulta után nem sokkal közlik, ahol azonban nagyon szoros a verseny, ott pár órával elhúzódhat az eredményhirdetés.

Az alábbi választási útmutató magyar idő szerint veszi számba, melyik amerikai tagállamban mikor zárul a szavazás, és milyenek a jelöltek az esélyei. A legelső eredmények már meg is születtek.

A legfontosabb államok: Colorado, Virginia, Észak-Karolina, Indiana, Michigan, Pennsylvania, Ohio és Florida.

24:00: Ekkor fejeződnek be az első szavazások.

1:00: A szavazás lezárul Georgiában, Kentuckyban, Dél-Karolinában és Vermontban, az igazán érdekes azonban Indiana és Virginia. 1964 óta mindkettőt republikánusként tartják számon. Ha McCain mindkettőben sikert arat, marad esélye a nyerésre.

1:30: Ekkor zárul a szavazás a meglehetősen kiegyenlített Ohióban, így akár több óra is eltelhet, mire eredményt hirdetnek - miként az történt 2004-ben is. Ugyancsak ekkor végződik a voksolás Észak-Karolinában, amelyet elözönlöttek Obama önkéntesei, és az eddig republikánus Nyugat-Virginiában.

2:00: Ebben az időpontban végződik a szavazás tizenöt tagállamban és a fővárosban, Washington, D. C.-ben. Többségükben tiszta a helyzet, hamar meg kell születnie az eredménynek.

Azonban van néhány bizonytalan köztük: Missouri a klasszikus "vezérállam", ahol szoros verseny várható. Itt mindig a végső győztes nyert 1904 óta, kivéve Eisenhowert 1956-ban. Florida fontos állam, 27 elektorral, ahol McCainnek simán nyernie kellene.

Pennsylvania az utolsó öt választáson mindig a demokratákra szavazott, de ennek ellenére itt is nagy harc várható. McCainnek nagyon fontos lenne, hogy nyerjen Pennsylvaniában, különben alig marad esélye az elnökválasztás megnyerésére.

New Hampshire-ben van esélye McCainnek, a republikánusok reménykednek is ebben. Az állam csupán négy elektori szavazattal bír, de szoros verseny esetén döntő lehet a véleményük.

Ebben az időben hagyják el az utolsó szavazók Illinois és Delaware szavazóhelyiségeit. Illinois Obama, Delaware pedig alelnökjelöltje, John Biden otthona.

A nem sokkal később záró Maine és Nebraska azok az államok, ahol az elektorokat a jelöltekre leadott szavazatok arányában delegálhatják a pártok, szemben az összes többi állammal, ahol a győztes mindent visz.

2:30: A magabiztosan republikánus Arkansasban is vége a voksolásnak.

3:00: Ekkor megint több államban zárják le az urnákat, a többi közt például McCain hazájában, Arizonában is. E szavazások lezárultával van a legkorábban esélyük a jelölteknek, hogy elérjék a 270 elektori voksot.

Obama kemény kampányt folytatott a 2004-ben republikánus színekbe öltöző Coloradóban és Új-Mexikóban. Ha eddig egyetlen egy, republikánusnak elkönyvelt államban sem nyert a demokrata Obama, akkor nagy szüksége lesz arra, hogy valamelyikükben ő szerezze meg a voksok többségét.

Ha McCain elveszt akár egy "vörös", azaz republikánus államot is, és nem tudja megvédeni Pensylvaniát, akkor nagy szüksége lesz arra, hogy ő legyen a befutó Michigan, Minnesota és Wisconsin hagyományosan "kék", azaz demokrata államaiban.

4:00:
Ekkor zárnak be a szavazóhelyiségek az utolsó ingadozó államokban. Iowában Obama áll nyerésre, Montana korábban nem tűnt demokratának, de most már az. Nevada pedig jó érzékkel szokta eltalálni, hogy ki lesz a végső győztes. Obama rengeteget költött itt, és sok önkéntes dolgozott a keze alá, meglátjuk, megérte-e.

5:00: Eddig lehet az urnákhoz járulni több olyan államban is, amelyek elméletben biztos szavazók. A négy elektort küldő Idaho szavazatait jó eséllyel McCain zsebeli be, míg Kalifornia, Hawaii, Oregon és Washington állam 77 elektorát minden bizonnyal a demokraták delegálhatják majd.

Azaz ha Obama eddigre nyer az olyan helyeken, mint Virginia, Észak-Karolina, Ohio, Indiana vagy Florida, akkor nagy valószínűséggel ő a győztes.

7:00: Végül Alaszkában is véget ér a szavazás. Nagy meglepetés volna, ha nem kormányzójuk, a republikánus alelnökjelölt Sarah Palin pártját támogatnák az alaszkaiak.

Az említett kettő kivétellel mindenhol a győztes párt delegálja az elektorokat az állam lakosságának megfelelő arányban az elektori kollégiumba. Õk a december második szerdáját követő hétfőn ülnek össze államuk fővárosában. Szavazataikat 2009. január 6-án számlálják össze, és ekkor hirdetik ki az elnökválasztás hivatalos végeredményét.

Az az elnökjelölt győz, aki egyszerű többséget szerez, azaz be tud gyűjteni legalább 270 elektori szavazatot.  Az új Kongresszus január 3-án ül össze, az új elnök pedig január 20-án, az ünnepélyes eskütételt követően lép hivatalba. Az amerikai választási rendszerről itt tudhat meg többet.