Öt fontos államban Obama vezet

InfoRádió / MTI
2008. november 4. 21:10
Az Egyesült Államokban a legfrissebb közvélemény-kutatás eredményei szerint Barack Obama demokrata párti jelölt vezet az elnökválasztás szempontjából legfontosabb nyolc állam közül ötben.

A Reuters hírügynökség és a Zogby amerikai közvélemény-kutató intézet közös felmérése alapján az illinois-i szenátor előnye Floridában 1, Ohióban pedig 2 százalékpont. A hibahatár mindkét államban 4,1 százalék.

Az Egyesült Államokban kedden tartják az elnök- és a kongresszusi választást; a huszonyegy hónapja tartó versengés magyar idő szerint szerdán hajnalban zárul le, akkor eldől, hogy az Egyesült Államok megválasztja-e első afro-amerikai elnökét a demokrata párti Barack Obama személyében, vagy minden idők legidősebb első mandátumos elnökeként a republikánus John McCain arizonai szenátor költözik a Fehér Házba.

Az Egyesült Államokban az elnököt és az alelnököt nem közvetlenül a szavazók választják meg. A győzelemhez nem az országosan leadott szavazatok, hanem az elektori kollégium többségének voksára van szükség.