Obama megnyerheti a szavazást - de elveszítheti a választást?

Infostart
2008. november 4. 10:45
A 2000-es rémálom megismétlődésétől tartanak az amerikai demokraták, amikor az elnökjelöltjük megszerezte ugyan a szavazatok többségét, mégis elveszítette a választást. Bár a közvélemény-kutatások Barack Obama egyértelmű fölényét mutatják, a kulcsfontosságú államokban csökkent az előnye.

Minden bizonytalan a választás napján az Egyesült Államokban. Igaz, hogy John McCain republikánus jelölt minden országos felmérés szerint hátrányban van, és igaz az is, hogy valamennyi közvélemény-kutatás azt mutatja: Barack Obama megszerzi a megválasztásához szükséges 270 elektort. Így az is igaz, hogy egyelőre távolinak tűnik a Republikánus Párt számára a Fehér Ház megszerzése.

Csakhogy az utolsó percben készített felmérések szerint a kulcsfontosságú államokban - többek között Virginiában, Floridában, Ohióban és Pennsylvaniában - csökkent a két jelölt közötti különbség.

Ha a kutatás valóban a köz véleményét tükrözi és ha a bizonytalan szavazók ezekben az államokban McCain mögé sorakoznak fel - mindkét kérdésre csak magyar idő szerint szerda hajnalban tudjuk meg a választ -, akkor megismétlődhetnek a 2000-es események.

Nyolc évvel ezelőtt a demokrata jelölt, Bill Clinton alelnöke, Al Gore 537.179-cel több szavazatot kapott, mint George W. Bush - mégis utóbbi költözhetett a Fehér Házba, mert több elektort szerzett (271-e Gore 266-ával szemben). A választást 36 napig tartó szavazat-újraszámlálás követett a 25 elektort adó Floridában - amelyet Bush végül 537 vokssal "vitt".

Érdekesség, hogy a 2000-es választás előtt a politika bennfentesei éppen ellenkező helyzetet vizionáltak - azt, hogy Bush fog nyerni a szavazatok számát illetően, és végül veszíteni Gore-ral szemben.

Ahhoz, hogy nyerjen, McCainnek "hoznia" kell az összes olyan államot, ahol Bush nyert 2004-ben, és még megszerezni egy-két olyat, ahol négy éve a demokrata John Kerry szerezte meg a szavazatok többségét. Elsőrendű célpontja Pennsylvania, ahol Obama két számjegyű előnye egy számjegyűre apadt.

A dolga nem könnyű, mert a felmérések szerint abban a tucatnyi államban, ahol Bush nyert, Obama vezet, vagy legalábbis szoros a verseny, és a demokrata jelöltet támogatja minden olyan állam, ahol Kerry győzött négy éve.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szvetnik Endre összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást