Mi vár az elnökválasztás vesztesére?

Infostart
2008. november 4. 21:20
A szenátusban folytathatja munkáját az a jelölt, amelyik elveszti az amerikai elnökválasztást. A demokrata Barack Obama már közölte: ha nem ő költözik a Fehér Házba, visszatér a testületbe, azt azonban még nem lehet tudni, mit tervez a republikánus John McCain.

Alapjaiban rázná meg az amerikai politikát, ha Barack Obamának nem sikerülne megnyernie az elnökválasztást. Ha mégis így történne, a demokrata politikus készen áll arra, hogy visszatérjen a szenátusba, és ott folytassa a munkát. Ellenfele, John McCain személyesen nem nyilatkozott még erről.

"McCain nem tervezi a visszatérést a szenátusba. A terve az, hogy megnyeri a választást, hiszen tökéletesen alkalmas arra, hogy ő legyen az Egyesült Államok elnöke" - jelentette ki szóvivője, Tucker Bounds. A republikánus politikus barátait és párttársait - a közvélemény-kutatások láttán - azonban nem lepné meg, ha a veterán januárban ismét elfoglalná székét a szenátusban. Ám azt egyelőre nem tudni, milyen szerep jutna neki.

Előtted az élet...

Ha Obama elbukik, a demokraták kétségtelenül keserű-dühös önvizsgálatot tartanak majd, hasonlót ahhoz, amit George Bush második győzelme után voltak kénytelenek elvégezni. Ugyanakkor a színes bőrű politikus visszatérése a szenátusba nem menne szenzációszámba: csatlakozna Hillary Clintonhoz, aki sokáig ellenfele volt az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben, valamint a 2004-ben Bush-tól vereséget szenvedett John Kerryhez.

"Viszonylag fiatal ember vagyok, és bár azt mondják, a politikában nincs második dobás, szerintem vannak kivételek. El tudom képzelni, hogy visszatérek a szenátusba, ahol a következő elnökkel és kongresszussal együtt valami nagyszerűt viszünk véghez" - magyarázta Barack Obama az ABC televíziónak adott interjúban.

Túl öreg?

És vajon mi lesz John McCainnel? A republikánusok egyik stratégája, John Feehery szerint "McCain egy összetört párthoz tér majd vissza, de még mindig ő lesz a legnagyobb név a republikánusok között, és biztosan lesznek, akik rábízzák magukat. Rajta áll, hogy feladja-e, vagy segít átalakítani a pártot".

A szakértők véleménye eltérő arról, hogyan fogadják majd az esetleg visszatérő politikust párttársai. Thomas Mann, a Brookings Institution munkatársa szerint előfordulhat, hogy John McCain arra érkezik meg a felsőházba, hogy már nem ő pártja első embere. Egy másik elemző úgy véli: a republikánusok készen állnak a generációváltásra, szakítanak azzal a tekintélyes, idős politikus imázzsal, amelyet McCain testesít meg.

És mi lesz, ha a republikánus jelölt legyőzi Barack Obamát? A következő választások 2012-ben lesznek, John McCain pedig akkora betölti 74. életévét. "Marad majd? Mert ha nem indul az újraválasztásért, nem is érdemes küzdenie, nem játszik majd komoly szerepet" - mondta a veterán politikus egyik párttársa.