Mi köze az alelnökjelöltnek Magyarországhoz?

Infostart
2008. november 4. 16:53
Barack Obama és John McCain elnökjelöltek mellett további hét jelölt indul az amerikai elnöki posztért, ám az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint a szavazók 90 százaléka a demokrata és a republikánus jelölt közül választ. Orbán Anita kiemelte: az új elnököt csak januárban iktatják be, ezért a következő két hónap a régi kormány búcsúja és az új kormány felépítésének időszaka lesz. A Constellation Energy Institute igazgatója beszélt az amerikai választási kampány magyar vonatkozásairól is.

A megválasztott amerikai elnököt csak januárban iktatják be, ezért a következő két hónap a régi kormány búcsúja és az új kormány felépítésének időszaka lesz - közölte az InfoRádió által megkérdezett szakértő.

A Constellation Energy Institute igazgatója, Orbán Anita hozzátette: hiába indul Barack Obama és John McCain mellett további hét jelölt az amerikai elnöki posztért, a választók 90 százaléka centrista, vagyis a republikánus és a demokrata jelölt között dönt a voksoláskor. Volt rá példa, hogy egy harmadik jelölt befolyásolta a szavazás kimenetelét, de a szakértő szerint idén erre nincs esély.

Orbán Anita úgy látja: a kampányköltések folyamatosan emelkednek, aminek oka az is, hogy a 2008-as volt a leghosszabb kampány, hiszen másfél éve zajlik. A szakértő kiemelte: Barack Obama a múlt hónapban 150 millió dollárt gyűjtött össze, sokak szerint ebből az összegből jutott egyes esélyes demokrata képviselők vagy szenátorok kampányára is, akiknek van esélyük kiütni a nyeregből republikánus ellenfelüket, ezzel tovább erősítve a demokrata többséget a szenátusban és a képviselőházban is. Az Egyesült Államokban az elnökválasztással egyidőben újraválasztják a kongresszus alsó- és felsőházának egy részét is.

Orbán Anita az amerikai választási kampány magyar vonatkozásai között említette, hogy az Obama-kampánystáb az Ohióban élő magyar közösséget külön levélben próbálta meggyőzni.
Kiderült az is, hogy Joe Biden szenátor Magyarországon töltötte a nászútját, és a demokrata alelnökjelölt kabinetfőnöke, Anthony Brinken a volt magyarországi nagykövet fia - tette hozzá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Orbán Anita 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Orbán Anita 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást