Ismerje meg a tíz legjobb amerikai elnököt!

Infostart
2008. november 4. 13:00
Januárban iktatják be az Egyesült Államok 44. elnökét. A novemberi választás alkalmából a The Times szakértők megkérdezésével "nagyság szerint" állította sorrendbe a korábbi 43-at. George W. Bush a sereghajtók között, a 37. helyen végzett - Richard Nixonnal holtversenyben.

1. Abraham Lincoln

1861-65 (a Republikánus Párt első, az Egyesült Államok 16. elnöke)

A szakértők csoportja a radikális republikánust ítélte a legjobb elnöknek, aki egyben tartotta a nemzetet. Lincoln vezetésével nyerték meg az északiak a polgárháborút és szabadítottak fel mintegy négymillió rabszolgát. A rabszolgaság hivatalos eltörléséről szóló törvényt nem sokkal Lincoln halála után ratifikálták.

Nem csak azt köszönhetik neki az amerikaiak, hogy fegyverrel egyesítette az országot, hanem azt is, hogy megteremtette a morális alapot a kormányzáshoz gettysburgi beszédével, amelyben arról szólt, hogy az alapító atyáknak az utódok és Isten előtt kell elszámolniuk a tetteikkel.

Az elnököt a polgárháború utolsó napjaiban gyilkolták meg: John Wilkes Booth egy színházi előadáson lőtte le.

2. George Washington

1789-97 (párton kívüli, az Egyesült Államok 1. elnöke, a "nemzet atyja)

A függetlenségi háború (1775-83) győztes hadvezére. Vezető szerepet játszott az alkotmány megszövegezésében, és az elsők között írta alá a dokumentumot. Amikor meg kellett választani az első elnököt, az Uniót alkotó 11 állam elektorai egyhangúlag rá szavaztak.

Õt tekintik a "nemzet atyjának", mivel ő dolgozta ki az adórendszert, létrehozta a nemzeti bankot és az első legfelső bíróságot. Elnöki búcsúbeszédét is az amerikai demokrácia sarokkövének tekintik: ebben arra figyelmeztette az új nemzet politikusait, hogy óvakodni kell a hosszú távú szövetségesektől. Tettei ellenére mégsem őt tartják a szakértők a legjobb amerikai elnöknek.

3. Fraklin Delano Roosevelt

1933-45 (demokrata, az Egyesült Államok 32. elnöke)

Roosevelt volt a leghosszabb ideig hivatalban lévő amerikai elnök; haláláig 12 évet töltött a Fehér Házban. A 20. század egyik legzűrösebb időszakában négyszer választották meg elnöknek. (1947 óta a hivatalban lévő elnököt csak egyszer lehet újraválasztani.)

Az 1930-as évek nagy gazdasági világválsága idején indított programjával (New Deal) segítette a gazdaság talpra állását, megreformálta a gazdasági és bankrendszert - ennek következtében lett az amerikai a világgazdaság meghatározó szereplője.

Õ volt az is, aki felfegyverezte és kivezette az országot az izolacionizmusból, amikor az európai hadszíntéren is harcba szálltak az amerikai katonák a nácikkal a 2. világháborúban.

4. Thomas Jefferson

1801-09 (republikánus, az Egyesült Államok 3. elnöke)

A politikai filozófust, a Függetlenségi nyilatkozat legfőbb szerzőjét csekély többséggel választották meg elnöknek a képviselőházban, miután az elnökválasztás döntetlennel végződött Jefferson és Aaron Burr között.

Jefferson a kis létszámú kormány híve volt, elnöksége idején sikeresen csökkentette az államadósságot, valamint a hadsereg és a haditengerészet létszámát is. Viszont gyakorlatilag megkétszerezte az Egyesült Államok területét, hiszen megvásárolta Louisianát, és elnöksége alatt csatlakozott az unióhoz Ohio is.

5. Theodore Roosevelt

1901-09 (republikánus, az Egyesült Államok 26. elnöke)

Az Egyesült Államok legfiatalabb - 42 éves korában hatalomra lépett - elnöke haladó republikánus volt, aki a pártot is megpróbálta radikálisabb pályára állítani. Politikájának része volt a fogyasztók nagyobb védelme, a monopóliumok megtörése, valamint a vadvilág és az amerikai vadon védelme.

Õ építette meg a Panama-csatornát, 1906-ban pedig Nobel-békedíjat kapott az orosz-japán háború lezárásában való aktív részvételért.6. Dwight Eisenhower

1953-61 (republikánus, az Egyesült Államok 34. elnöke)

A 2. világháború népszerű tábornokának katonai zsenijével sikerült végigvinnie a belső reformokat. Folytatta az elődjei által megkezdett politikát, de radikális átalakításokat is végrehajtott: csökkentették az adókat, kevésbé avatkoztak be a gazdaságba, kiszélesítették a társadalombiztosítást.

Erő alkalmazására is kész volt: szövetségi csapatokat küldött az arkansasi Little Rockba, hogy kikényszerítse a szegregáció felszámolását az iskolai oktatásban, és véget vetett a faji megkülönböztetésnek a hadseregben. Az ő elnöksége idején kezdték az államközi autópálya-hálózat építését.

7. Harry Truman

1945-53 (demokrata, az Egyesült Államok 33. elnöke)

Truman úgy került a Fehér Házba, hogy mindössze 82 napig volt Roosevelt alelnöke, és szinte semmiféle külpolitikai tapasztalattal nem rendelkezett. Hamarosan mégis kénytelen volt meghozni az amerikai történelem legsúlyosabb külpolitikai döntéseit.

Õ szentesítette az atombomba bevetését Japán ellen, írta alá az ENSZ és a NATO alapító okiratát, és az ő nevét viseli a Truman-doktrína amely évtizedekig meghatározta az Egyesült Államok antikommunista politikáját.

8. Ronald Reagan

1981-89 (republikánus, az Egyesült Államok 40. elnöke)

Reagan megítélése nem volt egyértelmű a lap által megkérdezett szakértők körében: van, aki bálványozza, és olyan is, aki szerint az ő tevékenysége is okolható a mostani pénzügyi válság kialakulásáért. Ellentmondásos értékelés ellenére azonban mindenképpen helye van a legnagyobb tíz amerikai elnök között.

Azzal az egyértelmű mandátummal választották meg, hogy radikális gazdaságpolitikát folytasson, csökkentse a magas inflációt és a munkanélküliséget. Politikája, a "Reagonomics" - adócsökkentés, könyörtelen költségvetés, a be nem avatkozás a gazdaságba - hihetetlenül népszerűvé tették, hiszen végeredményben helyrejött az amerikai gazdaság.

Az egykori hollywoodi színész külpolitikája ennél megosztóbb volt, kormányát sok támadás érte harciassága és az iráni-kontra ügy miatt. S bár egyértelműen héjának tekintették elnöksége elején, ő volt az, aki kihasználta a Mihail Gorbacsov hatalomra kerülésével adódott történelmi lehetőséget, s ez segített véget vetni a hidegháborúnak.

9. James Polk

1845-49 (demokrata, az Egyesült Államok 11. elnöke)

Bár külföldön és a nem történésze körében ismeretlenül csenghet a neve, Polk volt az egyik legjelentősebb híve az amerikai elnökök közül annak az eszmének, hogy az Unió kiterjesztését az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig "a sors akarta". A Mexikóval szemben aratott győzelem következtében az Egyesült Államok megszerezte Kaliforniát, Nevadát, Új-Mexikó egyes részeit, Arizonát, Utah-t, Coloradót és Wyomingot.

10. Woodrow Wilson

1913-21 (demokrata, az Egyesült Államok 28. elnöke)

Bár a megkérdezett szakértők egy része szerint nem való a legjobb tízbe, mert sok célja nem valósult meg, Wilson éppen megcsípte az utolsó helyet. Első elnöksége idején fogadtatta el a radikális trösztellenes törvényt, és ő volt az is, aki létrehozta a Szövetségei Tartalékrendszert.

A nemzetközi hírnevet és elismertséget azonban a második elnöksége idején folytatott külpolitikai hozta meg a számára: leszámolt a be nem avatkozási politikával, beléptette az Egyesült Államokat az 1. világháborúba, majd részt vett a Nemzetek Ligája létrehozásában - bár a Kongresszus soha nem adta jóváhagyását ahhoz, hogy az Egyesült Államok is csatlakozzon.

Megalkotta híres 14 pontját, és 1919-ben megkapta a Nobel-békedíjat.