Házasság, abortusz, kaszinók - nem csak az elnökről szavaznak Amerikában

Infostart
2008. november 4. 17:44
Az amerikai választók nemcsak a világ legbefolyásosabb vezetőjéről szavaznak ezekben az órákban, hanem számos egyéb kérdésben is döntenek. Például az azonos neműek házasságáról és az abortuszról Kaliforniában, vagy arról, hogy betiltsák-e a kutyaversenyeket Massachusetts-ben és legyen-e több szerencsejáték terminál Marylandben, valahol pedig a kaszinók nyitva tartását hosszabbítanák meg.

November 4-én nemcsak elnököt választanak Amerikában, hanem számos fontos és kevésbé fontos kérdésekről születik döntés a legtöbb államban. A két elnökjelölt személyén túl 36 államban másról is megkérdezik a választókat, így november 4-én az elnökön kívül összesen 153 kérdésben döntenek még.

A 8-as számú ajánlás

A legnagyobb figyelmet Kalifornia kapja, ugyanis itt szavaznak az úgynevezett nyolcas számú ajánlásról. Ha a választók többsége megszavazza a javaslatot, akkor a gazdag nyugati államban hivatalosan is csakis egy férfi és egy nő közötti házasság lesz elismert és érvényes.

Az azonos neműek házasságát tiltó javaslat támogatói azt remélik, hogy a "nyolcas" megváltoztatja a kaliforniai legfelsőbb bíróság májusi döntését, amely lehetővé tette az azonos nemű pároknak, hogy összeházasodjanak.

Hasonló témában fognak szavazni Arizona és Florida államban is, mégis a Kaliforniában zajló csatát tekintik mérvadónak, ugyanis az itt elfogadott döntések hatással vannak az egész amerikai politikára, sőt a világra is.

Az előzetes közvélemény-kutatások alapján szoros eredmény várható. Az ellenzők és a támogatók kampánya összesen 55 millió dollárt emésztett fel, és neves sztárok is beszálltak a javaslat támogatásába vagy ellenzésébe.

Sarah törvénye

Kaliforniában egy másik, az amerikai belpolitika releváns kérdéséről is szavaznak. Az állam választói ugyanis döntenek a köznyelvben csak Sarah törvényeként emlegetett javaslatról, amely megtiltaná, hogy abortuszt végezzenek egy kiskorúnál addig, amíg megtalálják szüleit vagy gyámját.

Az azonos neműek házasságát tiltó javaslathoz hasonlóan az abortusz kérdése is megosztja Kalifornia közvéleményét. A legutóbbi felmérések szerint a szavazók 46 százaléka támogatja, 44 százaléka pedig ellenzi az ajánlást.

Dél-Dakotában is az elnök személye mellett az abortusz a fő téma: itt a választókat arról is megkérdezik, hogy betiltsák-e az abortuszt az egész államban. Ha megszavazzák a javaslatot, akkor csak annál a nőnél végezhetnek művi vetélést, aki erőszak folytán esett teherbe, vagy a terhesség veszélyezteti az egészségét.Bevándorlás

Az Egyesült Államokban sokan tartanak attól, hogy a spanyolajkú bevándorlók számának növekedésével az angol nyelv hanyatlásnak indul. Ennek kapcsán két államban is tartanak népszavazást.

Egy oregoni javaslat szerint a külföldi diákokat nem tanítanák anyanyelvükön, Missouriban pedig az angolt tennék hivatalos nyelvvé az állam kormányának ülésein. Itt azért tartják nevetségesnek ezt a népszavazási kezdeményezést, mert Missouri lakosságának 95 százaléka angol anyanyelvű.

Előzetes felmérések szerint egyébként nem valószínű, hogy megszavazzák a két javaslatot.

Állattartás, kutyaverseny, kaszinók

Több államban is kevésbé releváns kérdésekben kell dönteniük az amerikai választóknak. Az állatvédők nyilván nem így vélekednek Kaliforniában, ahol ha megszavazzák az egyik javaslatot, akkor az állatokat nem lehet olyan helyen tartani, ahol nem tudnak szabadon mozogni, lefeküdni, felállni vagy kinyújtani végtagjaikat.

Massachusetts-ben arról szavaznak, hogy betiltsanak-e két pályát, ahol kutyaversenyeket rendeznek, Alaszkában pedig arról döntenek, hogy véget vessenek-e a medvék és farkasok légi vadászatának, míg Oklahomában a vadászatot és a halászatot alkotmányos joggá akarják tenni.

Ha megszavazzák az egyik marylandi kezdeményezést, akkor ott 15 ezer új szerencsejáték terminált állítanak majd fel, ahol a játékosok különböző videójátékok eredményeire fogadhatnak. Colorado polgárai pedig választhatnak: tovább tartsanak-e nyitva a kaszinók, vagy sem.

A népszavazási versenyt egyébként Colorado nyerte, mert ebben az államban összesen 14 kérdésben szavazhatnak a választók, míg Kaliforniában és Oregonban az elnök személyén kívül még 12 ügyben adhatják le voksukat.

Szerző: Benke Ágnes