Ha nem adnak hitelt a bankok, visszavonják az állami garanciát

Infostart
2008. november 4. 21:40
Szabályosan megfenyegette a francia miniszterelnök a bankokat egy tévéműsorban, mondván: ha nem hiteleznek rendesen a cégeknek, az állam visszavonja azt a 360 milliárd eurós pénzügyi garanciát, melyet megsegítésükre különített el.

"A bankok immár nyugodtan hitelezhetnek a vállalatoknak, hiszen van miből megtenniük" - fogalmazott Francois Fillon, hozzátéve: a kormány éberen fog figyelni arra, hogy a pénzintézetek betartják-e ígéretüket.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Fillon-kabinet még október közepén világossá tette: a pénzügyi válság által sújtott bankok megsegítésére kidolgozott 360 milliárd eurós mentőcsomag ellentételezéseként azt várja, hogy a pénzintézetek "megfelelő módon" folytassák a vállalatok finanszírozását.

Ezt a kormányzati elvárást húzta alá Nicolas Sarkozy, amikor a minap bejelentette: hitelközvetítő irodát hoznak létre, amely ellenőrizni fogja, hogy az állam által megsegített bankok valóban folyósítanak-e elegendő hitelt a pénzügyi válság által leginkább érintett kis- és közepes vállalatok számára.

Az október 23-án felállított, egy nemzetközi hírű könyvvizsgáló által vezetett hitelközvetítőhöz az elmúlt tíz nap alatt beérkezett mintegy 300 cégvezetői panasz azonban azt mutatja, hogy baj van. Legalább ötven komoly, kifejezetten stabil alapokkal rendelkező vállalat vezetője arról számolt ugyanis be, hogy a pénzintézetek egyik napról a másikra, előzetes értesítés és minden magyarázat nélkül fagyasztották be a napi működésüket biztosító hiteleket.

Ezt a jelenséget a francia államfő egy hét végi beszédében "elfogadhatatlannak" nevezte, és szankciókat helyezett kilátásba. A konkrétumokat aztán hétfőn maga a miniszterelnök mondta el.

Eszerint, ha a pénzintézetek makacskodása folytatódik, a kormány visszavonja tőlük azokat a hiteleket, melyeket eddig megsegítésükre a bankközi piacról szerzett be, és amelyekért garanciát vállalt. Ezzel az érintett bankok ismét a válság szélére kerülnek, az állam pedig ezúttal részesedést szerez bennük.

Francois Fillon azt mondta: "akkor majd leváltjuk a vezetőket, és mi szabjuk meg a pénzintézetek stratégiáját". A miniszterelnök ugyanakkor jelezte: mindenképpen szeretnék elkerülni ezt a forgatókönyvet, még akkor is, ha az kifejezetten tetszene az ellenzéki szocialistáknak, akik immár két hete javasolják a Fillon-kabinetnek, hogy legalább átmenetileg államosítsa a legfontosabb pénzintézeteket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást