Utolsó percig folyik a kampány

Infostart
2008. november 3. 15:11
Az utolsó pillanatig folytatja kampányát mind a két elnökjelölt az Egyesült Államokban, ahol az idén 130 millió szavazatra számítanak. A felmérések szerint az amerikaiaknak már legalább a negyede előzetesen leadta a voksát.

Egy újabb, immár az utolsó erőfeszítés a szavazatokért - az amerikai elnökjelöltek a választásig hátralévő napokban még keresztül-kasul beutazzák az országot, hogy győzködjék a bizonytalanokat.

Már akik még annak mondhatók. Egyes becslések szerint ugyanis a szavazók jelentős hányada nemcsak döntött már, de véleményét az előzetes lehetőséggel élve már az urnáknál is kifejezésre juttatta.

Barack Obama Floridába, Észak-Karolinába és Virginiába látogat hétfőn - ezek olyan államok, amelyekben George Bush győzött négy évvel ezelőtt, sőt Észak-Karolinában most is egyértelmű republikánus fölényt mértek.

A legnagyobb bizonytalan állam a 20 elektori szavazattal rendelkező Ohio, ahol 2004-ben végül nagyon kis különbséggel George Bush nyert, és 1964 óta az állam polgárai mindig a győztesre voksoltak.

Barack Obama azt mondta a jelentős magyar emigráns közösséggel is rendelkező Clevelandben összegyűlteknek, hogy Amerika két napra van a nagy változástól. "Magam még elviselek kétnapnyit az ellenfelem támadásaiból, de az amerikaiak nem viselnek el még négyévnyit ebből a gazdasági rendetlenségből, ezért indultam az elnökválasztáson" - fogalmazott.

John McCain hét államba látogat még az utolsó körben, Floridától, Tennesseen és Indianán át, Új Mexikóig és Nevadáig. Főleg olyan államokat választott az utolsó napokra, ahol demokraták győztek négy éve.

A felmérések Obama előnyét mutatják

"Nem szépítem, két nappal a választás előtt néhány ponttal le vagyunk maradva Pennsylvaniában, de hiába írtak le minket már az úgynevezett szakértők. Barátaim, visszatértem" - nyugtatta támogatóit Jonh MacCain, elismerve, hogy Pennsylvaniában Obama nyerne a közvélemény-kutatások szerint.

Az országos előrejelzések azonban nemcsak a 21 elektori szavazatot birtokló és négy éve a demokrata Al Gore-t választó Pennsylvaniában, hanem, országosan is McCain lemaradását mutatják.

A jelöltek természetesen immár hagyományosnak számító üzeneteiket is elismétlik az utolsó 24-36 órában. McCain túlköltekezéssel és adóemeléssel vádolja Obamát, míg a demokrata szenátor Bushhoz hasonlítja arizonai vetélytársát, amikor csak teheti.

Obama egymillió emberrel ünnepel

A kampányok önkéntesei pedig az utolsó percig brossúrákat osztogatnak és a választók ajtaján kopogtatva győzködik őket jelöltjük igazáról.

Az utolsó percig kerülnek nyilvánosságra pikáns történetek is a jelöltekről. Obamanak állítólag illegálisan él Bostonban egy kenyai nagynénje, míg egy kanadai rádióriporter a hírek szerint Nicolas Sarkozyként bemutatkozva hívta fel McCain alelnökjelöltjét, Sarah Palint, akinek öt teljes percébe telt, mire rájött a turpisságra.

130 millió voksra számítanak az idei választáson az Egyesült Államokban. A választás mérföldköve Kalifornia lehet, a maga 55 elektorával, és az összes felmérés szerint a legszorosabb meccs Indianában, Missouriban, Észak-Karolinában, Nevadában, Ohióban, és a 2004-ben döntő jelentőségűvé vált Floridában várható.

Jelöltek hagyományosan szűkebb hazájukban várják a voksolás eredményét. Obama még erre is rá tudott tenni egy lapáttal, amikor kiderült: mintegy egymillió amerikai jelenlétében, egy chicagói parkban ünnepel majd, tovább idegesítve ezzel az őrzésével megbízott biztonságiakat.

A Fehér Ház új lakója az Egyesült Államok 44. elnöke lesz minden idők legköltségesebb kampánya után.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást