Nyugat-Európában sem fenékig tejfel az ápolók élete

Infostart
2008. november 3. 21:20
Óriási bajban vannak a magyarországi kórházak az egyre ijesztőbb méreteket öltő nővér- és orvoshiány miatt. A kórházi vezetők azt mondják: a szakképzettek Nyugat-Európában próbálnak szerencsét, hiszen ott jobb körülmények között dolgozhatnak és lényegesen többet keresnek. Az InfoRádió annak járt utána, milyen életre számíthatnak azok, akik Nagy-Britanniában vagy Franciaországban keresnek munkát az egészségügyben.

Angliában kevés magyar ápolónő dolgozik kórházakban, mert magasak a követelmények és a fizetés nem különösebben kiemelkedő. A szigetországban a legtöbb ápolónő afrikai vagy ázsiai származású. Elmúlt az a kor, amikor angol lányok emberszeretetből, hivatástudatból léptek e pályára, s nem egyszer azzal a hátsó gondolattal, hogy feleségül mehetnek egy orvoshoz.

Az angol kórházak legtöbb ápolónője immár fekete bőrű vagy a Fülöp-szigetekről érkezett, ahol ezreket készítenek fel angliai munkára. Néha-néha feltűnik a színesek között egy-egy bolgár vagy lengyel, de a magyar nővér ritkaság, bár statisztikai adat nincs a számukról.

A képzett magyar ápolónők Angliában nem nagyon keresik a kórházi munkát, inkább idős, beteg magyar emigránsok mellett próbálnak elhelyezkedni, lehetőleg bentlakással. Még a főzést is vállalják.

A nővérek fizetését több kategóriában határozza meg a szabályzat. A legalacsonyabb sávban is megkeresik az évi húszezer fontot, ami körülbelül hat és fél millió forint. Ez megfelelőnek hangzik, de Angliában költséges az élet, különösen Londonban, a világ harmadik legdrágább városában. Ezt figyelembe véve, az itt dolgozók úgynevezett "London-pótlék-ot kapnak, de ha nincs olcsó nővérszállás, az albérlet elviheti a fizetés nagy részét. A specializált képesítésű ápolónők fizetése magasabb, például keresettek a sebészeti altatónővérek.

Általában ügynökségeken keresztül helyezkednek el a jelentkezők, akikkel rendszerint egy évre szóló szerződést kötnek. A követelmények magasak, a jó angol nyelvtudáson túlmenően is. Ismerni kell például az angol gyógyszereket és azok hatását.

A kórház az a munkahely, ahol valóban fontos a kellő szocializálódás, be kell illeszkedni a más kultúrájú afrikai és ázsiai nővérek közé, és ezt számos magyar újonnan jött túl nagy feladatnak látja.
Az ápolók élete Franciaországban

Alapos jelentkezési dossziét kell összeállítaniuk azoknak a nővéreknek, akik valamelyik európai uniós tagország állampolgáraként Franciaországban akarnak dolgozni, diplomájukat pedig el kell ismertetniük egy erre szakosodott bizottsággal.

A francia szakiskolák és továbbképző intézetek néhány éve folyamatosan üzenik a fiataloknak: az egészségügy immár az egyik legígéretesebb, legtöbb munkahelyet adó területnek számít, az állami munkaközvetítőnél pedig meglehetősen magas a nővért vagy betegápolót kereső hirdetések száma.

A kórházak és az iskolák mellett a folyamatosan szaporodó idősotthonok is rengeteg nővért és betegápolót alkalmaznak, olykor lényegesen jobb fizetési feltételek mellett. Míg ugyanis a kórházakban egy tízéves gyakorlattal rendelkező nővér havi nettó fizetése 1400-1600 euró, azaz 365 ezer és 410 ezer forint körül alakul, addig az idősotthonokban akár a havi 2000 eurót, azaz a fél millió forintot is meghaladhatja. A végösszeget természetesen árnyalja az elvégzett munka nehézsége, a túlórák száma vagy a hétvégi munka aránya.

Bár a nővér- és a betegápoló-képzés egyaránt zajlik állami és magániskolákban, meglehetősen magas azoknak a hirdetéseknek az aránya, amelyekben a toborzók állami diplomát kérnek a jelentkezőktől.

Nem meglepő tehát, hogy a külföldi nővérek és betegápolók csak úgy tudnak belépni a francia munkaerőpiacra, ha előbb elismertetik diplomájukat. Ehhez az uniós országokból jelentkezőknek a kilencvenöt Egészségügyi és Szociális Ügyek Regionális Igazgatósága valamelyikéhez kell fordulniuk.

Az az ember, aki uniós állampolgárként Franciaországban szeretne dolgozni, jelenlegi tartózkodási helyéről is elküldheti jelentkezési dossziéját - mondta az InfoRádiónak egy Közép-Franciaországban működő igazgatóság szóvivője. Hozzátette: a jelentkezést egy bizottság bírálja el, amely megvizsgálja a pályázó szakmai tapasztalatát, képzettségét - és így diplomáját - pedig összehasonlítja a francia rendszerrel. Ha a testület megfelelőnek találja a jelentkező felkészültségét, úgy kiadja a "működési engedélyt", de a szóvivő szerint ilyen esetben is általános gyakorlat, hogy az adott nővért néhány héttől egy évig terjedő - fizetett - szakmai gyakorlat elvégzésére kötelezik.

A francia kórházak négy-öt éve még két kézzel kaptak a jelentkező nővérek után, ma már azonban inkább betegáplókból van hiány - mondta az InfoRádiónak egy lyoni kórház orvosa. Keresetük a nővérekénél 15-20 százalékkal kevesebb, havi nettó 1200-1300 euró - mintegy 310-340 ezer forint - körül alakul.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást