Megkezdődött a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának építése

Infostart
2008. november 3. 22:00
Szlovákiában hétfőn ünnepélyes keretek között megkezdődött a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának építése. A befektetés csaknem 2 milliárd euróba kerül.

Mint az ünnepélyes megnyitón Robert Fico miniszterelnök hangsúlyozta, a két új blokk elsősorban azt a kiesést hivatott pótolni az energiatermelésben, amelyet a Jaslovské Bohunice-i atomerőmű tervezett leállítása okoz majd. Az erőmű leállítására Szlovákia az uniós csatlakozási tárgyalások közben vállalt kötelezettséget, ám később a kormány megkérdőjelzte a döntés helyességét.

A mohi erőmű bővítése először 1987-ben került szóba, ám a munkálatokat öt évvel később, 1992-ben leállították. Az építkezés egy része befejeződött, valamint a szükséges technika is részletekben rendelkezésre áll.

Szakemberek szerint az épitési munkák eddig 70 százalékosra készültek el, a szükséges technika mintegy egyharmada is már rendelkezésre áll.

A munkálatok befejezésére az olasz Enel, a Szlovák Villamosművek többségi birtokosa kapott megbízást, de kezdetben úgy tűnt, hogy nem képes megbirkózni a feladattal. Később sikerült megegyeznie a szlovák kormánnyal, mely az építés befejezésére megfelelő garanciákat nyújtott.

Mint Paolo Rozzini, a szlovák villamosművek olasz vezérigazgatója az ünnepélyes megnyitón hangsúlyozta, a jelenlegi állás szerint a munkálatoknak 2012 őszéig be kellene fejeződniük.

Robert Fico szerint a szlovák kormány Jaslovské Bohunicén egy újabb blokk felállítását tervezi annak érdekében, hogy az ország a villamosenergiát tekintve ismét önellátó legyen és ne szoruljon exportra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást