Nem kérhet bevándorlási engedélyt, aki nem beszéli a nyelvet

Infostart
2008. november 1. 08:30
Egy új rendelet szerint december elsejétől csak azok kérhetnek bevándorlási engedélyt Franciaországban családegyesítés címen, akik beszélnek franciául.

"A nyelv a beilleszkedés legjobb eszköze" - indokolta a jogszabály szükségességét a bevándorlásért, integrációért, valamint nemzeti identitásért felelős miniszter. Brice Hortefeux szerint csak ilyen módon lehet elkerülni azt, hogy a frissen érkező bevándorlók ne zárkózzanak be azonnal a francia földön már létező, nemzettársait tömörítő közösségekbe.

A hét végén megjelenő rendelet szövegét a Le Figaro napilap szerezte meg, és az egyebek mellett kimondja: december 1-jétől minden családegyesítésre vonatkozó bevándorlási kérelem automatikusan egy helyszínen megtartott nyelvi és kulturális vizsgával fog járni.

Ezen a jelölteknek olyan kérdésekre kell majd válaszolniuk, mint például: "Franciaországban egy nő dolgozhat-e a férje engedélye nélkül vagy sem?" Azoknak, akik nem beszélik a franciát, kötelező nyelvtanfolyamra kell beiratkozniuk, melyet a helyi konzulátusok, illetve magáncégek szerveznek majd számukra, rendszeres részvételüket pedig a külföldieket és a bevándorlókat fogadó ügynökség felügyeli majd.

A nyilvánvalóan szándékos hiányzás automatikusan meghosszabbíthatja a bevándorlási kérelem elbírálását.

A nemzeti identitási miniszter hangsúlyozta: mindezzel nem akarják megnehezíteni a bevándorlást, a tanfolyamon elsajátított nyelvtudásnak például nem kell tökéletesnek lennie, az azonban feltétel, hogy a jelentkezők egyedül tudjanak válaszolni a francia hatóságok kérdéseire.

Brice Hortefeux egyébként azt is bejelentette, hogy az idei év első kilenc hónapjában kitoloncolt illegális bevándorlók száma meghaladja a 2007. egészében elért 23 200-at. A miniszter szerint, a francia hatóságok idén valószínűleg teljesítik a kormány által előírt 26 ezres kitoloncolási kvótát, melyet egyébként tavalyhoz képest ezerrel megemeltek.

Egyben figyelmeztetett: bár 2005 és 2007 között közel 40 százalékkal csökkent a Franciaországban menedékjogot kérők száma, ez a folyamat idén megfordult, és az idei év első kilenc hónapjában 12,6 százalékkal magasabb volt a menekültek aránya az előző év azonos időszakához képest.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást