Bush-nál biztosan jobb következik Európa számára

Infostart
2008. november 1. 10:51
Akármelyik amerikai elnökjelölt győz, sokkal szorosabban együttműködik majd az európai szövetségesekkel - jelentette ki Orbán Anita az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Energy Constellation Institute igazgatója az orosz energiapolitika meghatározó céljairól is beszélt.

A külpolitikai szakértő elmondta: a Magyarországot is érintő témákban nincsenek lényeges különbségek a demokrata és a republikánus elnökjelölt között, John McCain is elismeri, hogy a Bush-kormányzat hibázott, amikor az Egyesült Államok nem viselkedett szövetséges országként.

Orbán Anita szerint akár Barack Obama, akár John McCain győz, mindenképpen a transzatlanti kapcsolat erősítésére törekszik majd, sokkal többet egyeztet az európai szövetségesekkel, valamint szeretne erősebb NATO-ra és Európai Unióra támaszkodni.

Nagyon érdekes lesz, hogy mi történik a NATO-ban, a grúz háború nyomán ugyanis megkérdőjeleződött a szövetség kollektív védelmet előíró 5. cikkelyének érvényessége - fejtette ki a szakember. Hozzátette: a szervezeten belül és Amerikában is azokat a megoldásokat keresik, amelyek lehetővé teszik, hogy a NATO a jövőben is erős, minden tagja számára biztos védelmet nyújtó szervezet lehessen.

A medve céljai

A könyvében az orosz energiahatalmat vizsgáló szerző azt mondta: Oroszország esetében az energiavállalatok azok az eszközök, amelyeken keresztül érvényesíteni képes legitim nemzeti érdekeit.

Moszkva stratégiai ágazatnak tekinti az energiaszektort, őrködik afelett, hogy ebben a szegmensben megmaradjon a nemzeti kontroll. Vlagyimir Putyin még elnökként kijelentette, hogy az orosz állam soha nem fog lemondani az olajvezetékek kontrolljáról - emlékeztetett az Energy Constellation Institute igazgatója.

Orbán Anita kiemelte: Oroszország magát eurázsiai regionális nagyhatalomként definiálja, ennek terepébe Közép-Európa és Közép-Ázsia is beletartozik. Moszkva első számú célja, hogy az orosz energiahordozók biztonságban, időben elérjék a legnagyobb nyugat-európai vevőit, elsősorban Németországot és Olaszországot.

Közép-Európában azonban már az is cél, hogy Oroszország kihasználja a gázipar stratégiai helyzetéből fakadó befolyásolási lehetőséget. Ennek első eleme, hogyan lehet eljuttatni az orosz energiahordozókat Nyugat-Európába úgy, hogy egyetlen államtól se függjön.

A második elem, hogy minimálisra csökkentse a régió országainak energiabeszerzési diverzifikálási lehetőségeit. Ha belegondolunk, ez is egy legitim érdek, hiszen Oroszország szeretne legitim beszállítója maradni ennek a régiónak. A stratégia harmadik eleme, hogy Oroszország a tranzitútvonalak mentén igyekszik döntő befolyást szerezni a stratégiai energiavállalatokban - fejtette ki Orbán Anita.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az orosz energiapolitikáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Az amerikai külpolitikáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást