Tömeges elbocsátások az autóiparban

Infostart
2008. október 31. 21:20
A nemzetközi pénzügyi válság egyre inkább érezteti hatását a szlovák és a cseh autóiparban, ahol sokan veszítik el állásukat. A szakemberek további gyártáscsökkentéstől és elbocsátásoktól tartanak.

Bár a legnagyobb szlovákiai autógyár, a pozsonyi Volkswagen vezetése egyelőre cáfolja, hogy rendkívüli megszorító intézkedésekre készülne, lapértesülések szerint a beszállító cégek máris megérezték a nemzetközi válság hatását.

Az autógyártó vállalatok megrendeléseinek csökkenésével indokolva Pozsony körzetében öt autóipari beszállító jelentetett be csaknem 500 fős elbocsátást a kerületi munkaügyi hivatalnak.

A nyitrai ipari parkban autóipari beszállítók az utóbbi napokban 400 állás megszüntetéséről adtak hírt. A pozsonyi SME című napilap értesülése szerint a válság leginkább a kelet-szlovákiai régióban letelepedett autóipari beszállító cégeket érintette.

Az eperjesi járásban a napokban 5 cég jelentett be tömeges elbocsátást. Az első hullámban összesen mintegy 200, később további 300 ember vesztheti el munkáját.

Komoly gondok mutatkoznak Csehországban is. A cseh autóipar a következő hónapokban arra számít, hogy a jelenlegi létszám közel egytizedét el kell bocsátani, tehát mintegy 10 ezer munkahely szűnik meg.

A visszaesés fő oka a Volkswagen leánycége, a ©koda termeléscsökkentése. A jelenlegi, mintegy 120 ezer autóipari dolgozó közül először a hatezer idénymunkást érintik a leépítések.

A legnagyobb cseh autógyár - a Volkswagen csoportba tartozó ©koda Auto Mladá Boleslav - már szeptember végén bejelentette: tekintettel a nemzetközi pénzügyi válságra, az idén néhány ezerrel kevesebb autót fog gyártani az eredetileg tervezettnél.

A Mladá Boleslav-i cég vezetősége elismeri, hogy a válság következtében csökkenőben van a kereslet a ©kodák iránt a hazai és a nemzetközi piacon, ami hosszú távon komoly gondokat okozhat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást