London örül, az IMF pedig tanult a hibájából

Infostart
2008. október 30. 08:08
Az IMF-alku megmenti Magyarországot a pénzügyi összeomlástól, de az ország további nehézségekkel néz szembe - kommentálták elemzők azt, hogy a Valutaalap, az Európai Központi Bank és a Világbank a vártnál jóval nagyobb segítséget nyújt Budapestnek.

"Jó hír, pozitív meglepetés a piacnak" - kommentálta a Goldman Sachs londoni regionális elemzője, Zsoldos István azt, hogy a nemzetközi befektetési ház számításait is felülmúlta a 25 milliárd dolláros, főként IMF-forrásokat megmozgató segélycsomagja.

Az InfoRádió megkeresésére elemző kiemelte azt is, hogy jelentősen erősödött a forint. A csomag emellett azért fontos, mert jelzi, mennyire elkötelezték magukat a nagy EU-országok az új tagállamok felé. Ez persze önérdek is - derül ki az elemzésből -, mivel a legtöbb helyi bank más, uniós anyacéghez tartozik és ezek védelme a régi tagországok bankjainak védelmét is jelenti.

Bár a Goldman Sachs kínosan ügyel arra, hogy ne avatkozzon be a napi politikába, annyit megjegyez, hogy "széleskörű politikai támogatásra számít az IMF pénzeket felügyelő költségvetési szerv és a kiadási korlátozások kérdésében." Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy az ellenzék jobban együtt fog működni a kormánnyal, vagy ahogy Zsoldos István az InfoRádiónak válaszolta: "a válság talán kihozza a jobb oldalát a legtöbb politikai erőnek."

A Financial Times közben arról írt, hogy a váratlanul nagy segélycsomag nyugtatólag hatott a közép-kelet európai régióban és hogy a helyi valuták is erősödtek, a lap azonban több kommentárban is figyelmeztet, hogy az IMF támogatásnak meglesz az ára. Idézi például David Lachman volt IMF közgazdászt, aki Thaiföldhöz hasonlítja Magyarországot. A ‚90-es évek végi ázsiai válság a thai valuta, a baht miatti pánik miatt robbant ki. Különböző kemény felétételeivel a Valutaalap rossz nevet szerzett magának a válságmenedzselés során, most például hat százalékos kamatlábemelésre kényszerítette az épp kimentett Izlandot.

Az FT szerint az IMF tanult a múltból és másképp kezeli a komoly bajokkal küzdő államokat és "az ártatlan járókelőket". Bár a lap nem mondja ki, szerinte az IMF "a viszonylag kevés problémával rendelkező államok" közé sorolja Magyarországot és ezért nem lesz túl szigorú.

Az átlagpolgár azonban további költségvetési megszorításokra számíthat. Erre utal a Wall Street Journal véleménye is: Magyarországon nem lesz azonnali pénzügyi "leolvadás", de az országnak kemény kihívásokra kell felkészülnie. A Bloomberg hírügynökség pedig azt emelte ki: a csomag megvédi Magyarországot a fizetésképtelenségtől, de a recessziótól már nem.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szvetnik Endre tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást