Kihasználja monopolhelyzetét a szakszervezet

Infostart
2008. október 30. 13:21
A legtöbb francia országos napilap nem jelent meg csütörtökön a lap- és könyvterjesztők szakszervezetének sztrájkja miatt. A tiltakozó megmozdulás már szerda délután megkezdődött, így az ország egyik legnagyobb példányszámú napilapja, a nap második felében megjelenő Le Monde már tegnap óta nem kapható az újságosoknál, és természetesen az előfizetőkhöz sem jutott el.

A gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő terjesztővállalat szakszervezete a cég igazgatósága által kidolgozott átalakítási terv ellen tiltakozik. Ez ugyanis a jelenlegi elosztóközpontok átszervezését, egyesek bezárását tartalmazza, ami a jelenlegi háromezres dolgozói létszámot több mint tíz százalékkal, 350-nel csökkentené.

A szakma által röviden csak "könyves szakszervezetként" emlegetett érdekvédők immár évek óta szálkát jelentenek a lapkiadók szemében, és őket a szókimondásáról ismert, a Le Monde lapcsoport felügyelőbizottságának elnöki posztjáról nemrég távozott Alain Minc közgazdász néhány hete olyan "kinövésnek" nevezte, amely nagy részben felelős a francia sajtó mostani "katasztrofális" állapotáért.

Az országos napilapok kiadóit tömörítő szervezetnél egyfajta vihar előtti csönd érzékelhető: úgy tűnik mindenki az október elején Nicolas Sarkozy által ünnepélyesen megnyitott, a sajtó általános állapotával foglalkozó tanácskozás végét várja. A két hónapos, négy munkacsoportban zajló szakmai eszmecsere résztvevői ugyanis közvetlenül a köztársasági elnöknek adják majd át javaslataikat, és azt már most tudni lehet, hogy a terjesztéssel kapcsolatos ügyek az egyik lényeges kezelendő kérdésnek számítanak.

A tanácskozás megnyitóján a már említett Alain Minc ezzel kapcsolatosan azt mondta: mindenképpen meg kell szüntetni a könyves szakszervezet monopóliumát. Addig is a mostani sztrájk által érintett napilapok azzal igyekeznek kárpótolni olvasóikat, hogy pdf formátumban elérhetővé teszik számukra a csütörtöki lapszámot az interneten.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást