Egyre több halálos balesetet okoznak az állatok

Infostart
2008. október 30. 21:40
Arra figyelmeztetnek amerikai autós szervezetek, hogy egyre többen halnak meg az utakon azért, mert elütnek egy állatot. A szám ugyanakkor még mindig roppant alacsony ahhoz képest, mennyi életet követel az ittas vezetés.

Az előző tizenöt évben megduplázódott a szarvasok és más állatok miatt bekövetkezett halálos autóbalesetek száma az Egyesült Államokban. 2007-ben 223-an haltak meg ily módon az utakon, miközben 2000-ben ez a szám 150 volt, 1993-ban pedig 101.

1993 óta Texasban haltak meg a legtöbben, 227-en, ezt követi Wisconsin 123-mal és Pennsylvania 112-vel. A felmérést a Highway Lost Data Institute (HLDI) és testvérszervezete, az Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) készítette. A legtöbb balesetet szarvas okozta.

"A városok terjeszkedése miatt sokszor összeérnek a külvárosok és a szarvasok élőhelyei - magyarázta Kim Hazelbaker, a HLDI munkatársa. - Ha olyan környéken autózol, ahol sok a szarvas, biztos találkozol figyelmeztető táblával, főleg novemberben." Az állatokkal való ütközések miatti biztosítási követelések novemberenként háromszor olyan gyakoriak, mint szeptemberben vagy januárban.

Bizonyítottan hatásos ellenintézkedést eddig nem sikerült hozni, az eddigi egyetlen bevált módszer az út menti kerítések felhúzása, ami azonban nem praktikus és hihetetlenül drága. Mint Jonathan Atkins, a Governors Highway Safety Association munkatársa mondja, annyit tudnak javasolni az autósoknak, hogy vezessenek lassabban, különösen szürkületkor és a vidéki utakon.

Évente tizenkétezer ittas vezetés végződik halállal, ennek fényében az autópályahatóság úgy látja, az állatok okozta balesetek száma meglehetősen alacsony. Ezt a felmérést készítő szervezetek is elismerik, de hozzáteszik, hogy folyamatosan nő az állatok elütése miatt meghalt autósok száma.