"Barack Obama nyert"

Infostart
2008. október 30. 09:30
Barack Obama nyert, legalábbis egy amerikai hetilap szerint, amely egy héttel az elnökválasztás előtt kihirdette a végeredményt - igaz, még nem jelentette meg az Obama győzelmét deklaráló lapszámot.

Obama nyert! - a New Mexico Sun News ezt a főcímet nyomtatta címlapjára, néhány nappal az amerikai elnökválasztás hivatalos fordulója előtt. A szerkesztőség azonban kijelentette: ezt a különleges lapszámot csak november 8-án, vagyis a választás után 4 nappal jelentetik meg kifejezetten a gyűjtők részére.

"Mindenki elsőként akarja kihirdetni, ki lett az elnök. A New Mexico Sun News ezzel elérte, hogy első legyen" - írják a szerkesztők, akik ironikusan arra kérik a választókat, hogy a korai győzteshirdetés ellenére azért menjenek el választani.

A lap felidézi az amerikai újságírás legkínosabb pillanatát, amikor 60 évvel ezelőtt a Chicago Tribune napilap szintén a leggyorsabb akart lenni, és "Dewey legyőzte Trumant" címlappal jelent meg. Bár ezzel valóban elsőként adta hírül az elnökválasztás eredményét, valójában nem sikerült azt eltalálnia, mert nem a republikánus Thomas E. Dewey nyert, hanem a demokrata Harry S. Truman.

A demokrata politikusról elhíresült az a fotó, amelyen ezzel az újsággal pózol és vigyorog.