A német munkaerőpiacra még nem hat a válság

Infostart
2008. október 30. 20:45
A pénzügyi válság hatásai egyelőre nem éreztetik a hatásukat a német munkapiacon, ahol 16 év óta először csökkent három millió alá az állástalanok száma.

A szövetségi munkaügyi hivatal ma közzétett adatai szerint Németországban, októberben 2 millió 997 ezren voltak állás nélkül. Ez 84 ezerrel alacsonyabb a szeptemberben regisztrált adatnál, így jelenleg a munkanélküliség arány 7,2 százalékos.

Nürnbergi sajtóértekezletén a szövetségi munkaügyi hivatal elnöke mégis borúlátóan nyilatkozott a jövő kilátásairól. Úgy vélte, hogy a nemzetközi pénzügyi válság hamarosan visszaveti a kormány állásteremtő erőfeszítéseit, és nem zárta ki, hogy a jövő évben ismét erősen túllépi a 3 milliót az állásnélküliek száma.

Erre máris számos jelből lehet következtetni: az autóipar és a beszállító ágazat egyelőre a termelés átmeneti leállításával próbálja egyensúlyozni a kereslet drámai visszaesését, de gazdasági szakértők szerint idővel tömeges elbocsátásokat sem lehet kizárni, ha a kormányoknak nem sikerül belátható időn belül felülkerekedni a válság hatásain.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást