Szex és sms - így került börtönbe a polgármester

Infostart
2008. október 29. 16:41
Az igazságszolgáltatás akadályozása és hivatalos közeg elleni erőszak miatt börtönbüntetésre ítélték az autógyártásáról híres, de manapság már hanyatló Detroit város polgármesterét az Egyesült Államokban. Kwame Kilpatrick egyik tanácsadójával folytatott viszonyát próbálta elkendőzni és megütött egy rendőrt.

Az egykor szebb időket látott Detroit manapság a kilátástalanság szimbóluma az Egyesült Államokban. A nagy autógyárak létszámleépítései nyomán emberek tömegei maradtak munka nélkül, kerületek néptelenedtek el és a város hatalmas erőfeszítésekkel próbálja feltámasztani magát. Most azonban újabb sokk érte azzal, hogy börtönbe küldik eddigi polgármesterét, akinek karrierjét "ígéretesnek" írta le a média.

Kwame Kilpatricket 120 napi börtönre ítélték, amiért hamisan tanúzott egy polgári perben. A városi rendőrség néhány volt tisztje citálta bíróság elé, jogtalan elbocsátással vádolva a demokrata párti vezetőt.

A "Sex and text", azaz Szex és sms néven elíresült botrány részben a háromgyermekes apa és kabinetfőnöke szevedélyes afférja és azt dokumentáló sms-üzenetváltások miatt robbant ki. Kipatricket az elbocsátott rendőrök ügyvédje vádolta meg a viszonnyal, a polgármester viszont letagadta az affért. Az eljáró bíró szerint most is csak egy vádalku lehetősége nyomán vallotta bűnösnek magát.

Az idén télen kirobbant ügy hónapokra felkavarta a város politikai életét. A polgármester hívei azt kiabálták neki, hogy visszavárják, miközben a rendőrök megakadályozták, hogy megcsókolja a feleségét, aki a botrány ellenére kiállt mellette.

A börtönbüntetés mellett Kilpatricket öt év próbaidőre ítélték, aminek leteltével 1 millió dollárt kell fizetnie az önkormányzatnak. Emellett fel kell adnia jogi praxisát is.

Jó magaviselete esetén az expolgármester 20 nappal hamarabb szabadulhat.