Nem hagyott nyugtot a Volkswagen a DAX-nak

Infostart
2008. október 29. 12:31
Az autópiacokon tapasztalható pangás miatt az Európai Unió az iparág megmentésére készül, miközben a Volkswagen autókonszern részvényei szárnyalnak a tőzsdén. A példátlan árfolyam-emelkedés azonban teljesen eltorzítja a frankfurti tőzsdén jegyzett legfontosabb német cégek részvényeinek alakulását jelző DAX-index mozgását is, ezért a tőzsdei felügyelet úgy döntött, hogy a tőkepiac megnyugvása érdekében a VW-papíroknak átmenetileg csak az egytizedét számítják be a DAX alakulásába.

A Volkswagen konszern néhány órán át többet ért, mint a világ egyik legnagyobb kőolajtársasága, az ExxonMobil: a VW-részvények árfolyama átmenetileg megduplázódott és ezer euró fölé kúszott.

A rendkívüli helyzetet az váltotta ki, hogy a luxussportautók gyártására szakosodott Porsche bejelentette, tovább akarja növelni részesedését a Volkswagenben. Miután a VW főrészvényese, Alsó-Szászország kormánya közölte, ellenzi a Porsche további térnyerését a társaságban, esni kezdett az autókonszern részvényeinek árfolyama.

Ez újabb drámai fordulatot váltott ki a frankfurti tőzsdén, mert a Volkswagen egyike annak a harminc vezető német cégnek, amelyek részvényeinek mozgása határozza meg a DAX-index alakulását, ami fontos fokmérőt jelent az ország gazdasági helyzetére vonatkozóan is.

Következésképpen: a tőkepiaci mutatók szünet nélküli kilengése hátrányosan hat a már hetek óta tartó pénzügyi válság hatásainak tompítására irányuló intézkedésekre.

A tőzsde megnyugvásának elősegítésére az intézmény felügyelete most úgy határozott, hogy a Volkswagen papírjait az elkövetkező napok során eddigi súlyuknál jóval kisebb arányban számítja be a DAX mozgásának alakításába. Az intézkedéstől azt remélik, hogy lassan normalizálódik a legnagyobb német tőkepiac mozgása, és ez közvetve kedvezően érinti a válság megoldását célzó állami intézkedések sikerét is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást