"Aszály" helyett "szárazság" sújtja Ausztráliát

Infostart
2008. október 29. 08:15
Az a szó, hogy aszály depresszióssá teszi a farmereket, ezért helyette a szárazság kifejezést kell használni - javasolja az ausztrál kormány egyik bizottsága.

"Az olyan kifejezések, mint az aszály, negatív konnotációval rendelkeznek, és ez hatással van a farmerek hangulatára" - állítja az ausztrál kormány egyik bizottsága, amely az országot sújtó kedvezőtlen időjárás társadalmi hatásairól készített jelentést.

A bizottság tagjai azt javasolják, hogy új megközelítésbe kell helyezni az aszályt, amelyet inkább szárazságnak kéne nevezni, így pszichológiailag talán nem lenne olyan negatív hatása.

Ausztrália gazdálkodó szektorát már legalább hét éve sújtja a csapadéktalan időjárás. A bizottság által készített jelentésben az olvasható, hogy a szárazságnak nemcsak gazdasági, de társadalmi következményei is vannak: szétzilálja a gazdálkodó közösségeket és a családokat is.

Szakértők szerint a mostani időjárási körülmények depressziót okoznak a gazdálkodók körében, anyák kényszerülnek gyerekeikkel elhagyni a farmokat, és még a helyi sportélet is megsínyli a szárazságot, mert nincsen elég ember arra, hogy csapatok alakuljanak - a farmerek ugyanis nem engedhetik meg, hogy szabadidejüket ne a farmon, hanem a sportpályán töltsék.