Visszaüthetnek a muszlim nők

Infostart
2008. október 28. 20:20
Joguk van visszaütni a muszlim nőknek, ha férjük rájuk támad, megüti őket - rendelkeztek sorra az iszlám világ országainak vallási vezetői.

A szunnita iszlám legfelsőbb hatósága elismerte a nők jogát ahhoz, hogy visszaüssenek, ha a férjük erőszakot alkalmaz ellenük.

A nyilatkozatot Abdel Hamid al-Atras sejk, az Al-Azhar Egyetem vallási szabályokat és fatvákat vizsgáló tanácsának feje adta ki, miután Szaúd-Arábia, Egyiptom és Törökország vallási elöljárói is hasonlóképp határoztak.

Atras kijelentette, a feleségnek joga van erőszakot alkalmazni, hogy megvédje magát, mivel ehhez mindenkinek joga van, hiszen az összes ember egyenlő Isten előtt.

Az előző napokban Szaúd-Arábiában Abdel Mohszen al-Abiakan hangsúlyozta, hogy a nők igenis védekezhetnek, ha férjük rájuk támad, megüti őket. A török Fathallah Julun pedig egyenesen úgy nyilatkozott, hogy a nőknek kétszeresét kell visszaadniuk a férjüknek azért, amit kaptak tőlük. Azaz egy ütésért két ütés jár.

Az emberi jogi csoportok, például az Amnesty International szerint csak Egyiptomban minden évben a nők 35 százalék a hal meg családon belüli erőszak következtében.