Negyven hindu férfi erőszakolta meg az apácát

Infostart
2008. október 28. 10:00
Egy indiai apáca a nyilvánosság előtt mondta el, hogy nyáron több mint 40 hindu férfi erőszakolta meg, a rendőrség pedig nem volt hajlandó foglalkozni a bűncselekménnyel. Indiában egyre feszültebb a helyzet a hinduk és a keresztények között.

Az elmúlt két hónapban legalább 37-en haltak meg a hinduk és a keresztények között fellángolt erőszakban Indiában. A legtöbb támadásról Orissza állam szegény területeiről érkeznek a hírek, és már XVI. Benedek pápa is elítélte a vallási alapú támadásokat.

"Az állami rendőrség nem állítja meg a bűnözést. Nem védtek meg a rendőrök a támadók ellen, sőt, barátságosak voltak velük" - panaszolta az indiai tévében az az apáca, aki azt állítja: augusztusban 40 férfi erőszakolta meg, a rendőrség pedig semmit sem tett ez ellen.

Mína nővér elmondta: felfegyverzett hindu férfiak rángatták ki abból a házból, amelyben megbújt, majd megfenyegették, hogy lefejezik vagy élve elégetik, ha ellenkezik. Egy közeli elhagyatott épületbe vitték, ahol lerángatták a ruháját. Az egyik férfi a jobb, a másik pedig a bal karjára állt, amíg a többiek megerőszakolták.

Később körbevitték a helyi piacon, ahol a nő megpróbált segítséget kérni a rendőröktől, de azok meg sem mozdultak. Amikor elengedték, panaszt akart tenni a rendőrségen, ám megfenyegették, hogy "következményei lesznek", ha kitölti a nyomtatványt.

Nem lehet bízni a rendőrségben

Bár az eset kapcsán már kilenc embert letartóztattak, az apáca nem akar együttműködni az orisszai rendőrséggel, mert nem bízik bennük. Az indiai kormány és keresztény vezetők is azzal vádolják az orisszai hatóságokat, hogy nem tesznek meg mindent az erőszak megfékezésére.

Emberi jogi szervezetek és az indiai kormány miniszterei azt gyanítják, hogy hindu csoportok felelősek a vallási erőszak terjedéséért, mert ezzel akarják bebiztosítani szavazóbázisukat a 2009-es választások előtt.

A hindu csoportok tagadják a vádakat, és az erőszak terjedését egy prominens hindu hittérítő meggyilkolásával magyarázzák.

A mostani indiai állapotokat jól jelzi az, hogy nemrég Orissza államban több száz hindu nő vonult az utcákra azt követelve, hogy vegyék őrizetbe az apácát, mert hazudik. A helyi rendőrség azt állítja, hogy lassan, de biztosan helyreáll a rend az államban.