"Ha nem szemetelünk kevesebbet, ellepik az országot a patkányok"

Infostart
2008. október 28. 08:30
Nagy-Britanniában már több patkány él, mint ember, a rágcsálók száma pedig tovább növekedhet, ha a háztartások nem csökkentik a kidobott élelmiszerek mennyiségét.

Sűrűbben kellene elhordani a szemetet - figyelmeztetnek a szakértők, akik keveslik, hogy a háztartási hulladékot csak hetente egyszer szállítják el, mindez ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy egyre több patkány él Nagy-Britanniában.

A legveszélyeztetettebb helyzetben az észak-angliai York városa van, ahol a patkánypopuláció egy év alatt több mint a háromszorosára emelkedett. Exeterben az állatok száma 60, míg Salfordban 40 százalékkal emelkedett.

A szigetországban már csaknem 80 millió patkány él, miközben a lakosság száma 60 millió. Szakértők szerint az országnak 30 éve nem kellett szembenéznie ilyen mértékű patkányinvázióval, mindennek pedig hatalmas egészségügyi kockázata van az emberekre nézve.

A patkány igen szapora állat, egy kifejlett nőstény egyszerre akár 20, de általában 10 utódot is világra hozhat, vemhességi ideje pedig nagyjából 22 nap.