A G7 aggódik a jen túlzott árfolyam-ingadozása miatt

InfoRádió / MTI
2008. október 27. 07:57
Az együttműködés erősítését sürgették a piaci stabilitás érdekében a világ hét legfejlettebb ipari országának pénzügyminiszterei és jegybankelnökei. A pénzügyi szakemberek közleményükben egyben aggodalmukat fejezték ki a jen árfolyam-ingadozása miatt.

A hetek pénzügyi vezetői a közleményben ismét azt hangsúlyozták: közös érdek, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer erős és szilárd legyen.

A japán jen múlt pénteken 13 éve nem látott szintre erősödött az amerikai dollárhoz képest, hétfőn pedig már több mint 90 jent adtak egy dollárért. Szakértők szerint az árfolyamváltozás árthat a japán exportnak, mert megdrágítja a távol-keleti szigetországban gyártott és az Egyesült Államokba exportált gépkocsikat és egyéb termékeket.

A tokiói kormány közben úgy döntött: a korábban jelzett ötszörösére, 10 ezer milliárd jenre növeli a kormány a bankok helyzetének rendezésére szánt összeget.

Közben a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 486,18 pontos, azaz 6,36 százalékos veszteséggel 7162,90 ponton zárt, 53,21 százalékkal alacsonyabban az év véginél. A legrosszabbak a bankok voltak, 14 százalék körüli visszaesésekkel, miután Japán legnagyobb bankjai bejelentették, hogy több billió jenes tőkefeltöltésre készülnek. Ugyanezért a nap nagy részében megint erősödött a jen, ártva a nagy exportőrök részvényeinek. Általános a meggyőződés a piacon, hogy a bankok esetleg megmenekülnek, de a szélesebb gazdaság kilátásai mind borúsabbak.