Szlovákiába várják II. Erzsébetet

Infostart
2008. október 22. 13:03
II. Erzsébet brit királynő férjével, Fülöp edinburgh-i herceggel csütörtökön kétnapos hivatalos látogatásra Szlovákiába érkezik.

Szlovákiában óriási médiaérdeklődés előzi meg a brit uralkodó pár holnap kezdő látogatását

II. Erzsébet Ivan Gasparovic köztársasági elnök meghívására érkezik Szlovákiába. Ez az első alkalom, hogy a brit uralkodó pár felkeresi az országot.

A királynőre és népes kíséretére az alig 26 órás vizit során rendkívül gazdag program vár. A királyi párt holnap délben a szlovák államfő az elnöki palotában fogadja, majd városnéző sétán vesz velük részt a pozsonyi óvárosban.

A szlovákiai társadalmi és kulturális élet képviselővel a Prímás palotában találkoznak. Ezt követően a Fő-téren felállított színpadon megtekinti a tiszteletére összeállított folklórprogramot, amelyre több ezer pozsonyi érdeklődött várnak.

II. Erzsébet együtt ebédel Robert Fico kormányfővel, Pavol Paska parlamenti elnökkel és Ján Kubis külügyminiszterrel. Délután Dévény várának tövében leleplezi a kommunizmus áldozatainak emlékművét. Az első nap ünnepi bankettel és a Szlovák Filharmonikusok koncertjével zárul.

Pénteken a Magas Tátrába utazik a brit uralkodó pár, II Erzsébet rövid sétát tesz Hrebienokon, Tarajkán, ahová korszerű hegyi felvonóval jut fel. A királynő később a közeli Szepesszombatban megtekinti a Szent György templomot, majd Poprádon találkozik a kétszeres olimpiai győztes szlalomkenuzó Michal Martikánnal is, aki Pekingben éppen egy brit versenyző előtt "kaparintotta" meg az aranyat.

További ok, hogy ekkora figyelmet szenteljen II. Erzsébet királynő ennek a találkozásnak az, hogy a legközelebbi nyári olimpiai játékok házigazdája éppen London lesz.

II. Erzsébet jelére indul el a helyi téli stadionban az SKP Poprad és a brit Guildford Flames csapata közötti jégkorong-mérkőzés is.

A királynő pénteken a kora délutáni órákban a poprádi repülőtérrel utazik vissza hazájába. A brit királyi pár biztonságára több mint 600 rendőr vigyázz majd a tv és a rádió helyszíni közvetítésekben számol be a királyi vizit eseményeiről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást