Kórházat kaptak a veterán négylábúak

Infostart
2008. október 22. 21:40
Új kórházat nyitott kutyái ellátására az amerikai hadsereg. Eddig egy 1968-ban épült kiképzőközpontban kezelték a harctéri sebeket szerzett állatokat. Az azonban túlterhelt, ezért szükséges volt egy új intézet megépítésére.

Tizenötmillió dollárért nyílt meg egy állatorvosi rendelő a lacklandi San Antonióban. A rendelőben az amerikai hadseregben szolgáló harci kutyákat látják el. A hadseregben 2500 kutya szolgál, amelyeket kiképzőbázisokon készítenek fel a munkájukra.

Mint a katonák és a tengerészek, ők is szenvedhetnek háborús sérüléseket, és szükségük van egészségügyi rutinellenőrzésekre is.

Az Afganisztánban szolgáló kutyák közül többen is megsérültek, ők még a harctéren sürgősségi ellátást kaptak, aztán Németországba küldték őket további kezelésre. Most, ha még bonyolultabb beavatkozásra van szükségük, San Antonióba repítik őket.

A rendelő tulajdonképpen a Walter Reed, a Washingtonban található, iraki és afganisztáni katonai sérülteket ellátó kórház megfelelője - csak éppen kutyáknak. Az itt kapott kezelés után az állatok akár még a harctérre is visszatérhetnek.

Eddig egy 1968-ban megnyitott épületben kezelték a sérült állatokat. Azt a Vietnamba küldött kutyák kiképzésére hozták létre. A 2001. szeptember 11-i merényletek után ez a központ túlterheltté vált, amikor a kiképzett kutyák iránt igencsak megnőtt a kereslet. Lacklandben most 750 kutyát képeznek ki.

Az új kórházban van műtőterem, röntgen és CT is, valamint kórtermek. Az orvosok munkáját viselkedésszakértők segítik.

Egy katonai kutya kiképzése négy hónap, amit általában másfél-hároméves korukban kezdenek. Az állatok többnyire tízéves korukig képesek dolgozni. Ezután általában új gazdit próbálnak nekik keresni.