"Példátlan és agresszív" lépésekkel menti a bankokat az amerikai kormány

InfoRádió / MTI
2008. október 14. 14:35
Az amerikai kormány megkezdi a pénzintézeti részvények vásárlását, hogy segítsen kiolvasztani a befagyott hitelpiacokat, ösztönözze munkahelyek teremtéséhez és a gazdaság növekedését - jelentette be George W. Bush amerikai elnök. A kormány 250 milliárd dollárt szán a legnagyobb bankok tőkehelyzetének rendezésére.

Közölte azt is, hogy a szövetségi betétbiztosító intézet ezentúl garantálja a bankok új adósság-kibocsátásait, és bővítik a nem kamatozó számlák biztosítását.

Az amerikai elnök ezekről az általa "példátlannak és agresszívnek" nevezett lépésekről azt mondta, hogy azok célja "nem a szabadpiac megszerzése, hanem a megőrzése".

George Bush szerint ezek lényegében rövid távú intézkedések, hogy szavatolják az amerikai bankrendszer életképességét. Hozzátette: eltart egy ideig, amíg az erőfeszítések teljes hatása érvényesül, de az amerikai nép bízhat a hosszú távú gazdasági jövőben. Az amerikai pénzügyminisztérium olyan pénzintézetekben készül részesedést vásárolni, mint a Bank of America Corp, a Wells Fargo , a Citigroup és a Goldman Sachs.

A hír arra sarkallja a befektetőket, hogy ismét részvényeket vásároljanak, és az amerikai határidős indexek jelentősen emelkednek. A Citigroup árfolyama csaknem 15 százalékkal nőtt, a Bank of America Corp 6 százalékkal erősödött, míg a Wells Fargo - amely éppen megvásárolja a hitelválság áldotává lett Wachovia Corp-t - 1,5 százalékot nyert. A JPMorgan Chase & Co részvénye 4 százalékkal, a Goldman Sachs papírja 9 százalékkal, míg a Morgan Stanley 17,3 százalékkal lett drágább.

Egyre több jel mutat arra is, hogy enyhül a feszültség a bankközi hitelezésben is; a hangulatot ez is javította.