Az étvágygerjesztő fejes saláták, gombafélék, káposzták vagy a vevőre szinte rámosolygó almák jó része egészségre káros anyagokat tartalmaz. Mint a fogyasztóvédelmi hivatal szakértői most közétett jelentésükben megállapították, a német üzletekben kínált zöldség és gyümölcsfélék többségében számos olyan nyomelem található, amely hosszú távon betegséget, nem egyszer egyenesen rákot okozhat.
Sok esetben egész méregkoktélt tudtak kimutatni a vizsgált élelmiszerekben a hivatal laboratóriumában.
Nem szerepel a gyanús zöldségek listáján a Magyarországról érkező zöldpaprika, de a szintén magyar áruként kínált dióban sem bukkantak az elemzők egészségre káros anyagokra.
Viszont megkongatták a vészharangot számos konzerv esetében, kiváltképpen a füstölt szardíniák fogyasztásától óvtak a szakértők. A jelentés szerint minden negyedik halkonzerv olaja a megengedettnél jóval magasabb arányú benzopirént tartalmaz, ami akár egyszeri fogyasztás után is daganatos betegséget válthat ki.
Az intézet ugyanakkor megállapította, hogy a Németországban termelt almafajták, valamint a marhahús, a méz, a retek, valamint a helyi sörök fenntartás nélkül fogyaszthatók.