Méreg az élelmiszerekben - a halkonzerv esetében sem árt az óvatosság!

Infostart
2008. október 14. 12:19
Az egészségre káros anyagokat talált a német fogyasztóvédelmi intézet számos élelmiszerben. Az elemzések alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az üzleti forgalomba kerülő gyümölcs és zöldség jelentős része baktériumokat és mérgező anyagokat tartalmaz, de még a halkonzervek esetében sem árt az óvatosság.

Az étvágygerjesztő fejes saláták, gombafélék, káposzták vagy a vevőre szinte rámosolygó almák jó része egészségre káros anyagokat tartalmaz. Mint a fogyasztóvédelmi hivatal szakértői most közétett jelentésükben megállapították, a német üzletekben kínált zöldség és gyümölcsfélék többségében számos olyan nyomelem található, amely hosszú távon betegséget, nem egyszer egyenesen rákot okozhat.

Sok esetben egész méregkoktélt tudtak kimutatni a vizsgált élelmiszerekben a hivatal laboratóriumában.

Nem szerepel a gyanús zöldségek listáján a Magyarországról érkező zöldpaprika, de a szintén magyar áruként kínált dióban sem bukkantak az elemzők egészségre káros anyagokra.

Viszont megkongatták a vészharangot számos konzerv esetében, kiváltképpen a füstölt szardíniák fogyasztásától óvtak a szakértők. A jelentés szerint minden negyedik halkonzerv olaja a megengedettnél jóval magasabb arányú benzopirént tartalmaz, ami akár egyszeri fogyasztás után is daganatos betegséget válthat ki.

Az intézet ugyanakkor megállapította, hogy a Németországban termelt almafajták, valamint a marhahús, a méz, a retek, valamint a helyi sörök fenntartás nélkül fogyaszthatók.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást